Perioada de prohibiție generală începe miercuri, 9 aprilie 2025, astfel încât să se protejeze resursele acvatice în perioada de reproducere. Începând cu această zi, oamenii din România nu vor mai avea voie să pescuiască în intervalul stabilit de Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediului. Iată cât durează prohibiția generală în 2025.
Se interzice pescuitul, de astăzi
Începând de miercuri, 9 aprilie 2025, Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediului arată că pescuitul este interzis, astfel încât să fie protejate resursele acvatice în perioada de reproducere.
Prohibiția generală în 2025 va fi una mai scurtă în apele care constituie frontieră de stat, perioada în care pescuitul este interzis fiind cuprinsă între 16 aprilie – 30 mai inclusiv, la granița cu Ucraina, inclusiv în Golful Musura. În actul normativ este specificat că perioada de prohibiție generală se va desfășura între 24 aprilie- 7 iunie, inclusiv, în celelalte zone ale României.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Când începe perioada de prohibiție în 2025. Ce specii poți pescui și în ce zone
O excepție de la această perioadă de prohibiție generală este scrumbia, o specie de pește care urcă pe Dunăre pentru a-și depune icrele. Această specie de pește marin este capturată chiar perioada migrației. Pescuitul scrumbiei sau al altor specii de pești din familia acesteia în Delta Dunării este permis în perioada 9 – 19 aprilie 2025, în zonele aprobate prin Planul de management al Rezervației, potrivit antena3.ro.
Persoanele care doresc să pescuiască aceste specii trebuie să prezinte permisul de pescuit și să folosească maximum două setci. Pescuitul în mod comercial, recreativ/sportiv și familial este interzis pentru 60 de zile în România, mai exact în intervalul 9 aprilie – 7 iunie 2025 inclusiv.
Ce amendă primesc românii care nu respectă prohibiția în 2025
Pescarii care nu respectă prohibiția în anul 2025 riscă să primească amenzi usturătoare, dar și alte sancțiuni legale.
În zonele protejate, precum Delta Dunării, sau în alte situații mai grave, sancțiunile primite de pescarii care nu respectă prohibiția în anul 2025 pot fi mai drastice.
Autoritățile pot deschide dosare penale pe numele pescarilor, în special dacă aceștia afectează o specie protejată sau folosesc unelte neautorizate, potrivit playtech.ro.Prohibiții specifice pentru speciile de pești
Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediului a stabilit care sunt perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului în funcție de specia de pește. Fiecare specie de pește are un ciclu de reproducere diferit, motiv pentru care perioadele de prohibiție pot fi diferite, astfel:
- știuca: prohibiție în perioada 1 februarie-20 martie, cu excepția Rezervației Biosferei și Deltei Dunării (RBDD) (1 februarie- 7 iunie);
- șalăul și bibanul: prohibiție în perioada 20 martie- 7 iunie inclusiv;
- specii protejate: enumeră o serie de specii protejate (pietrarul, fusarul, etc.) pentru care pescuitul este interzis tot timpul anului;
- păstrăvul: diferite perioade de prohibiție pentru diferite specii de păstrăv, cu accent pe perioada 1 octombrie- 31 martie pentru păstrăvul indigen, curcubeu și fântânel;
- sturionii: pescuit interzis tot timpul anului (cu excepția pescuitului științific);
- racii: prohibiții specifice pentru racul de râu și racul (Astacus leptodactylus) în RBDD;
- linul: prohibiție în perioada 7 iunie- 6 iulie inclusiv;
- rechini: restricții specifice în Marea Neagră privind reținerea și comercializarea rechinilor, mai ales în anumite perioade și referitor la femelele gestante;
- calcan: perioadă de prohibiție, dimensiuni minime și număr maxim de zile de pescuit specificate;
- scrumbie: perioade de prohibiție specifice pe sectoare ale Dunării, determinate de perioadele de migrație și reproducere, potrivit avocatnet.ro.