Schimbul valutar criptografic FTX depune dosare pentru faliment!

Author: Bogdan Frațilă

Anunțul a încununat o săptămână uimitoare care a șocat industria criptografică!

Sursa: PixaBay

Anunțul a încununat o săptămână uimitoare care a șocat industria criptografică!

Anunțul a încununat o săptămână uimitoare care a șocat industria criptografică.

Luni, Sam Bankman-Fried, directorul executiv al bursei de criptomonede FTX, a intrat pe Twitter pentru a-și liniști clienții: "FTX este în regulă", a scris el. "Activele sunt în regulă".

Vineri, FTX a anunțat că își cere falimentul, punând capăt unei săptămâni extraordinare de dramatism corporatist care a bulversat piețele cripto, a trimis unde de șoc într-o industrie care se luptă să câștige credibilitate în rândul publicului larg și a declanșat investigații guvernamentale care ar putea duce la dezvăluiri mai dăunătoare sau chiar la acuzații penale.

Într-o declarație pe Twitter, compania a spus că domnul Bankman-Fried a demisionat, iar John J. Ray III, un specialist în redresare corporatistă, a preluat funcția de director executiv. Viteza cu care a căzut FTX a lăsat criptomonedele din interior stupefiate. Cu doar câteva zile în urmă, domnul Bankman-Fried era considerat unul dintre cei mai inteligenți lideri din industria cripto, o figură influentă la Washington care făcea lobby pentru a modela reglementările.
Iar FTX era privită în general ca una dintre cele mai stabile și mai responsabile companii din industria criptografică, care se mișcă liber și este slab reglementată.

Criza in lumea Crypto

Prăbușirea FTX a destabilizat industria criptografică, care se clătina deja în urma prăbușirii din primăvară, care a drenat 1.000 de miliarde de dolari de pe piață. Prețurile principalelor criptomonede, Bitcoin și Ether, s-au prăbușit.

Creditorul cripto BlockFi, care era strâns legat de FTX, a anunțat joi că își suspendă operațiunile ca urmare a prăbușirii FTX. Dl Bankman-Fried a fost susținut de unii dintre cei mai importanți investitori de capital de risc din Silicon Valley, inclusiv Sequoia Capital și Lightspeed Venture Partners. Unii dintre acești investitori, care se confruntă cu întrebări despre cât de atent au analizat FTX înainte de a investi bani în ea, au declarat că investițiile lor de nouă cifre în bursa de criptomonede sunt acum practic lipsite de valoare. Dispariția companiei a declanșat, de asemenea, o reglare de conturi cu privire la practicile riscante care au devenit omniprezente în cripto, o industrie care a fost fondată parțial ca o corecție la tipul de inginerie financiară periculoasă care a cauzat criza economică din 2008.

"Îmi pare foarte rău, din nou, că am ajuns aici", a declarat vineri domnul Bankman-Fried pe Twitter. "Să sperăm că acest lucru poate aduce o anumită cantitate de transparență, încredere și guvernanță".

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

De la un start-up promitator la faliment!

Falimentul este o cădere în dizgrație uimitoare pentru domnul Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, care și-a cultivat o reputație de băiat geniu cu o serie de ciudățenii simpatice, inclusiv obiceiul de a dormi pe un beanbag la birou. La un moment dat, el a fost unul dintre cei mai bogați oameni din industrie, cu o avere estimată la 24 de miliarde de dolari. S-a întâlnit cu actori, sportivi profesioniști și foști lideri mondiali. Imperiul criptografic al domnului Bankman-Fried avea o structură elaborată. Dosarul de faliment enumeră peste 130 de entități corporative afiliate cu FTX și Alameda. Dar, în iunie, FTX avea doar aproximativ 300 de angajați, un motiv de mândrie pentru dl Bankman-Fried, care a declarat că a rezistat solicitărilor investitorilor de risc de a angaja mai mult personal.

"Le-am spus că angajații suplimentari adăugați prea repede sunt net negativi", a declarat dl Bankman-Fried pe Twitter în iunie. "Puteau să accepte sau să renunțe la asta".

În mod neobișnuit pentru un start-up important, niciunul dintre investitorii FTX nu a avut locuri în consiliul de administrație, care a fost format în schimb din domnul Bankman-Fried, un alt director executiv al FTX și un avocat din Antigua și Barbuda. Problemele domnului Bankman-Fried au început la sfârșitul săptămânii, când directorul executiv al Binance, cea mai mare bursă de criptomonede, a sugerat în mod public că FTX ar putea fi pe o poziție financiară șubredă. O avalanșă de clienți a încercat să își retragă deținerile de criptomonede de pe platformă, iar FTX nu a reușit să facă față cererii. În convorbirile cu investitorii și în mesajele adresate angajaților în această săptămână, acesta și-a cerut scuze în mod repetat și a subliniat că lucrează din greu pentru a strânge bani și a rezolva situația. Dar gaura a fost în cele din urmă prea mare pentru a fi umplută.

Cel mai mare faliment din Crypto!

Falimentul FTX este cel mai recent- și de departe cel mai mare- dintr-o serie de falimente care au zguduit lumea criptografică în acest an. După o prăbușire a pieței în primăvară, două companii de împrumuturi criptografice, Celsius Network și Voyager Digital, au declarat faliment, dând startul la luni de manevre juridice cu privire la modul în care ar trebui împărțite activele rămase. În mod ironic, FTX a câștigat recent o licitație pentru a cumpăra activele rămase ale Voyager. În timp ce intră în propriul proces de faliment, FTX va fi condusă de dl Ray, care are o experiență vastă în gestionarea situațiilor dificile. El a ajutat la gestionarea Enron după prăbușirea activității sale în urma unui scandal de fraudă contabilă în 2001. Și a ajutat la lichidarea trustului companiei de credite ipotecare subprime ResCap după falimentul acesteia din 2012. Procedura de faliment ar putea fi doar începutul problemelor juridice ale domnului Bankman-Fried. Anchetatorii federali examinează relația dintre FTX și Alameda, iar clienții sunt susceptibili de a intenta procese.

Schimbul valutar criptografic FTX depune dosare pentru faliment!

Citește și: Ce s-a întâmplat cu FTX? Ce trebuie să știți despre apocalipsa crypto!

Citește și: FTX trage Bitcoin la minimul ultimului an, dar multe altcoins nu o fac

Citește și: Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!

 


Nona și Patrick, primul sărut în camera roșie! „Eu sunt fericită! Casa iubirii, mulțumesc pentru un sărut frumos!” Iată cum a reacționat Ionuț!

Nona a decis să renunțe la Ionuț și l-a chemat pe Patrick în camera roșie! Cei doi s-au sărutat cu patos, spre marea uluire a lui Ionuț! Nona i-a mărturisit de ce i-a trezit suspiciuni! „Mi se părea că te joci!”

Cookies