Sari la conținut

SĂRBĂTOARE mare la crestinii cu frica de Dumnezeu: Maine incepe postul Craciunului! Ce este permis şi ce este interzis timp de 40 de zile

SĂRBĂTOARE mare la crestinii cu frica de Dumnezeu: Maine incepe postul Craciunului! Ce este permis şi ce este interzis timp de 40 de zile

Al doilea mare post al ortodocsilor, dupa postul Pastelui, incepe pe 15 noiembrie si se incheie in Ajun, pe 24 decembrie.

Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abţinerea de la mâncărurile „de dulce” şi alte renunţări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiţionale.\

Se ştie că în tot acest timp nu trebuie să mâncăm carne, ouă sau alte produse de origine animală. Acest post este unul al curăţirii trupeşti şi spirituale. Parcă pentru a le fi mai uşor celor care vor ţine post timp de 40 de zile, vor fi şi câteva zile, marcate în calendar, când se dă dezlegare la peşte. 
 
Un vechi obicei ne spune că de Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele şi resturile de mâncare într-o faţă de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică deoarece se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele, scrie traditii-superstitii.ro.
 
Se obişnuieşte ca la intrarea în postul Crăciunului, mai exact după Lăsatul Secului, toate oalele să fie puse cu gura în jos , pentru ca cei ai casei să fie feriţi de orice pagubă sau boală.
 
O superstiţie a postului Crăciunului ne spune că dacă în postul Crăciunului e vreme moale, atunci primăvara vor fi multe ploi.
 
 

Citeste pe pagina urmatoare care sunt zilele de dezlegare,
cand se poate consuma peste, untdelemn sau vin:

viewscnt
stirilekanald.ro
realitatea.net