Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 15 mai 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 15 mai!
Calendar ortodox 15 mai 2025
Sărbătoare 15 mai. Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare este pomenit în fiecare an pe data de 15 mai în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare s-a născut în Tebaida de Jos, într-o familie de păgâni. Acesta a trăit în perioada în care se afla pe tron împăratul Constantin cel Mare și a primit din partea părinților săi o educație aleasă, bazată pe filozofie și cultură. În timp ce era în capiștea idolilor, alături de părinții săi, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a auzit pentru prima oară de creștinism.
Deși a aflat de creștinism la o vârstă fragedă, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a cunoscut creștinii abia la vârsta de 20 de ani, atunci când a fost luat cu forța în armata romană. Creștinii se aflau acolo pentru a-i ajuta pe cei bolnavi și în nevoi. Devotamentul față de apropiații lor l-a făcut pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare să-și dorească să afle mai multe despre creștinism.
După încheierea serviciului militar, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a cunoscut învățătura Sfintelor Evanghelii, urmând ca la scurt timp să primească Sfântul Botez, în anul 314. După trei ani în care s-a bucurat de o viață ascetică, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a cerut să fie ucenicul unui pustnic cu viață sfântă. Zece ani a stat Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare alături de acest pustnic, perioadă în care a avut o revelație dumnezeiască, prin care i se cerea să întemeieze o comunitate monastică la Tabenisi.
Citește și: Calendar ortodox mai 2025: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului în acest an
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a mai avut o viziune, în care un înger a venit la el și i-a dat regula pentru viața de obște. Acest moment a dus la nașterea monahismului de obște. Acesta a strâns în jurul său un număr impresionant de ucenici, alături de care îi ajutau pe cei care aveau nevoie de îndrumare. Pe parcursul anilor, acesta a întemeiat alte șase mânăstiri, având alături de el 7.000 de ucenici.
În anul 346, Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare a fost infectat cu o formă de ciumă. Cu toate acestea, peste doar un an a trecut la cele veșnice, la vârsta de 53 de ani, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 15 mai
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, sărbătorit pe 15 mai în calendarul creștin
Prefericite și Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoșii, care ne rugăm ție: du rugăciunea către milostivul și iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salți în bucurie cu Sfinții și cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui.
Cere pentru noi viață pașnică, sănătate trupească și sufletească, roduri îmbelșugate pământului, întru toate belșug și binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătățile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui și binecuvântarea și ajutorul Lui.
Întărește-ne, Doamne, pe calea care duce la locașurile celor Sfinți, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care vad pururi frumusețea cea nespusă a feței Tale, Sfântă Biserica Ta o ferește de dezbinări, pe credincioși întărește-i, rătăciții întoarce-i pe calea credinței, pe toți ne mântuiește spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta. Iar noi cu mulțumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei fețe: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!