Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 12 mai 2025: Rugăciunea vine în ajutorul celor nedreptățiți! Este rostită în zilele grele

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 mai 2025, 16:00

Sfântul Mucenic Ioan Valahul

Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 12 mai 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 12 mai 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 12 mai!

Calendar ortodox 12 mai 2025

Sărbătoare 12 mai. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit în fiecare an pe data de 12 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Ioan Valahul s-a născut într-o familie creștină, în perioada în stăpânirii lui Matei Basarab. Acesta a locuit în Țara Românească sau Valahia, loc de unde a venit și sfântului pomenit pe 12 mai. În acea perioadă, Țara Românească a fost prădată de turci, iar la terminarea carnagiului, aceștia au luat numeroși robi romani, printre care și Sfântul Mucenic Ioan Valahul, care avea 15 ani.

Înainte de a deveni rob, Sfântul Mucenic Ioan Valahul a învățat de la părinții săi totul despre credința în Hristos și dragostea față de țară. Toți romanii care au fost luați sub robie erau „proprietatea” sultanului, astfel puteau fi achiziționați de orice musulman, dacă prețul era cel corect. Sfântul Ioan Valahul a fost cumpărat de una dintre căpeteniile soldaților turci, însă acesta a reușit să-l ucidă pe acesta, după ce i-a sfidat credința în Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Ioan Valahul a încercat să evadeze, însă a fost prins de oștile turcești. Acesta a ajuns la Constantinopol, în fața vizirului, acolo unde Sfântul Mucenic Ioan Valahul și-a recunoscut crima, dar și credința creștină. Legile turcești din acea perioadă presupuneau ca soția celui ucis să aleagă pedeapsa acestuia.

Soția persoanei ucise a dorit să-l ia de soț pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, însă doar dacă renunță la credința sa în Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Ioan Valahul a refuzat această propunere, urmând ca insistențele femeii să continue timp de doi ani. Văzând că nu îl poate face pe acesta să renunțe la credința sa, femeia poruncește întemnițarea Sfântului și torturarea acestuia. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Care sunt categoriile de persoane care pot ajunge la pensie, ceva mai devreme? Casa Națională de Pensii Publice deține noi reglementări

După finalizarea torturilor, Sfântul Mucenic Ioan Valahul a fost dus la o margine a Istanbulului, acolo unde a fost spânzurat la data de 12 mai, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 12 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Ioan Valahul, sărbătorit pe 12 mai în calendarul creștin

Sfinților Mucenici Ioan Valahul și Halvard Norvegianul, deși ați trăit și l-ați mărturisit pe Hristos în neamuri diferite, în veacuri și locuri depărtate, însă, ca niște casnici ai lui Dumnezeu, întru unimea cinstirii și ajutorului v-ați alăturat.

Pentru aceasta, mulțumiri aducem vouă noi, cei care am fost martori ai minunilor voastre, văzând întoarcerea la credință și darul nașterii de prunci pe care le-ați lucrat pentru cei care înaintea icoanei voastre s-au rugat în biserica dreptmăritorilor români din Oslo.

Pe voi, tinerilor mucenici, ca niște ajutători ai celor aflați în necazuri și în întristări cumplite, vă cinstim, aducându-ne aminte că tu, Sfinte Halvard, ți-ai dăruit propria viață sub ploaia de săgeți a vikingilor păgâni, pentru a ocroti de atacul lor pe sclava cea nevinovată și însărcinată, și că tu, Sfinte Ioan, ai răbdat prigonire și moarte pentru a-ți păstra curăția trupului și a sufletului în fața răpitorilor agareni. Pentru aceasta, ne rugăm vouă să ne primiți întru rugăciune iar cererile noastre să nu le treceți cu vederea. Luăm îndrăzneală să venim către voi, în pofida nevredniciei noastre, văzând dragostea voastră cea mare pentru Hristos și pentru aproapele, pentru care v-ați dat vremelnica viață, ca pe cea veșnică întru slavă să o dobândiți. Necazurile, lipsurile și silniciile ne-au copleșit întru totul. Departe de casa părintească, departe de părinți și înstrăinați, iată, cei puternici ne batjocoresc, de lipsurile noastre profitând. Cei de la care așteptăm ajutor ne trec cu vederea, de cele ale frățietății omenești uitând. Vifor de ispite a năvălit peste noi, robia în cele văzute cu robia în cele nevăzute ale patimilor necurate însoțindu-se. Suntem epuizați de toată strădania și alergarea fără folos, de zdroabă și de istov, neștiind ce cale să apucăm. Milă nu aflăm nicăieri.

Citește și: Calendar ortodox mai 2025: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului în acest an

Pentru aceea, la voi, sfinților mucenici ai lui Hristos, cu osârdie alergăm și întru pocăință, cu lacrimi, ne rugăm: Grăbiți de ne ajutați și din lațul multor pierzări izbăviți-ne! Luați aminte la sufletele noastre care în cursele vrăjmașilor noștri sufletești și trupești se zbat și, cu puterea lui Dumnezeu, ne eliberați! Fiți voi părinții și frații noștri! Fiți casă și ospăț, odihnă și mângâiere pentru sufletele celor zdrobiți și umiliți! Lipsiți de apărare fiind în fața săgeților ispitelor, cele cu vicleșug ațintite asupra noastră de vrăjmașii mântuirii noastre, pe voi vă chemăm în ajutor. Să ne ocrotiți ca niște scuturi preaputernice și toată încercarea în prilej de minunată întoarcere la Dumnezeu să o prefaceți. În calea multelor noastre răscruci ale vieții, cu lumina sfatului vostru ne insuflați, pentru a lua calea cea bună și binecuvântată de Dumnezeu. Ne rugăm vouă să nu ne lăsați în întunericul necunoașterii de Dumnezeu și al neiubirii de oameni, ci, cu harul cu care îmbelșugat v-a răsplătit Hristos pentru mucenicia voastră, luminați-ne și ne hrăniți și pe noi!

Pe frații noștri mai slabi decât noi întăriți-i! Pe părinți îi ocrotiți și întru dragostea de Dumnezeu îi călăuziți! Pe soți cu soțiile lor întru unime îi păziți! Pe cei mici întru curăție și nevinovăție țineți-i pe calea Domnului! Pe cei bătrâni întru înțelepciune să-i aduceți! Pe cei străini de Biserică întru dreapta credință povățuiți-i! Pe slujitorii Altarului și pe viețuitorii din cinul monahal întru rânduială și cuviință îi păziți! Iar pentru noi toți care, înaintea icoanei voastre din biserica românească din Oslo, întru rugăciune vă chemăm: Sfinților Mucenici Ioan Valahul și Halvard Norvegianul, mijlociți înaintea lui Hristos ca milă să aflăm în vremea trecerii noastre de la cele vremelnice la cele veșnice. Amin!