Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 5 iulie 2024: Rugăciunea vindecătoare pe care creștinii trebuie să o rostească

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 iul 2024, 16:00

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pe 5 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.

Sărbătoarea din data de 5 iulie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, cel ce a întemeiat comunitatea monastică din Muntele Athos. 

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 5 iulie!

Calendar ortodox 5 iulie 2024

Sărbătoare 5 iulie. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este sărbătorit la data de 5 iulie în calendarul ortodox.

Această sărbătoare este trecută cu o cruce neagră.

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul s-a născut în jurul anului 925, pe țărmul sud-vestic al Mării Negre, iar la naștere, acesta a primit numele Avramie. Acesta făcea parte dintr-o familie nobilă, iar părinții lui și-au dorit ca acesta să urmeze o carieră militară, însă Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a devenit orfan de la o vârstă fragedă și a fost crescut de o rudă îndepărtată.

Din acest motiv, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a început să se îndrepte spre creștinism și spre învățăturile lui Dumnezeu. Acesta s-a evidențiat încă din copilărie pentru tudiul Bibliei și al vieții Sfinților Părinți, iar după ce a decedat călugărița ce avea grijă de el, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul  a mers în Constantinopol pentru a-și continua studiile. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

În acest mod, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul ajunge ucenicul lui Atanasie, însă după scurt timp, acesta a ajuns să aibă mai multe cunoștințe decât dascălul său, ceea ce l-a făcut pe sfânt să plece. Acesta a mers spre Marea Egee, călătorie în care l-a întâlnit pe Mihail Malein, ce l-a adus în monahism, dându-i numele de Atanasie. În

anul 1001, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a trecut la cele veșnice, iar acesta a fost înmormântat alături de biserica Mănăstirii Marea Lavră, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 5 iulie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, sărbătorit pe 5 iulie în calendarul creștin

Având numirea nemuririi cât ai fost cu viață, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaș nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie.

Stând deci acum înaintea lui Hristos, adu-ți aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.
Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinților tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuții, căci toată pofta și dorirea cu totul ai întors-o către Însuși Cel Ce te-a zidit.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Fiind cuprins de dorirea ta și legat cu dragostea către tine, îndrăznind, cânt ție laudă cu buze întinate.
Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător și dă-mi putere să-ți aduc laudă după vrednicie.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Prunc tânăr ai născut mai presus de cuvânt pe Cel vechi de zile, Care arată pe pământ cărări noi de bunătate; de a Cărui dragoste rănindu-se mărită sluga ta, Sfântul Atanasie, ți-a zidit ție această casă, Fecioară.