Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 15 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. În această zi începe și ultimul post al anului 2024, Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 15 noiembrie!
Calendar ortodox 15 noiembrie 2024
Sărbătoare 15 noiembrie. Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț este sărbătorit în fiecare an pe data de 15 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț s-a născut la data de 21 Decembrie 1722 la Poltava, în Ucraina, iar tatăl său a fost preotul orașului. Acesta a avut 11 frați, iar toți au primit o educație aleasă, plină de iubire pentru Dumnezeu.
În anul 1740 intră în mănăstirea Liubetk și Medvedovschi, însă la scurt timp se întoarce la Kiev, la Mănăstirea Pecerska. Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a lucrat asupra icoanelor, însă astfel l-a cunoscut pe Mitropolitul Antonie al Moldovei, ce slujește în română. Acest sfânt nu rămâne în Kiev, ci decide să meargă în Muntenia, după care a mers la mai multe schituri, printre care Trăstieni- Râmnicul Sărat, Poiana Mărului sau Cornu-Buzău.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani
La vârsta de 24 de ani, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț merge la Athos, însă acesta nu a găsit un părinte spiritual așa cum își dorea, astfel a locuit singur timp de patru ani într-o peșteră. La vârsta de 36 de ani, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a fost hirotonit ieromonah de către Episcopul Grigorie de la Athos.
În 1763 hotărăște să se întoarcă în țară, iar în 1779 devine egumen al mănăstirii Neamț.
Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie 2024 și ține 40 de zile, până la data la care este sărbătorită Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Pe parcursul celor 40 de zile credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Credincioșii trebuie să nu consume alimente de origine animală, să nu facă nunți, botezuri, cumetrii, să nu danseze și să nu existe împreunări între femei și bărbați.
Sărbătoare 15 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, sărbătorit pe 15 noiembrie în calendarul creștin
Cuvioase Părinte Paisie, fiu al Ucrainei și părinte duhovnicesc al Moldovei, lauda monahismului ortodox, stareț sfânt al Mănăstirii Neamț, părinte și dascăl al neîncetatei rugăciuni și povățuitor blând și smerit al cuvioșilor călugări, cu evlavie îngenunchem înaintea sfintei tale icoane și cu credință cerem să te rogi înaintea Preasfintei Treimi pentru noi păcătoșii, fiii tăi.
Ascultă rugăciunile noastre și le du la Hristos Dumnezeu și la Preasfânta Fecioară Maria. Îndepărtează ispitele cele grele de la noi și, cu rugăciunile tale, ajută-ne să biruim patimile și gândurile noastre cele rele. Învață-ne, Sfinte Părinte Paisie, să ne rugăm cu lacrimi; învață-ne să ne iubim și să slăvim neîncetat pe Dumnezeu. Alungă dintre noi furtuna ispitelor trupești și sufletești, neascultarea, mândria și tot cugetul viclean. Întărește iarăși viața duhovnicească în mănăstirile noastre și, mai ales, smerenia, ascultarea și sfânta rugăciune.
Izbăvește-ne de împuținarea credinței și împietrirea inimii și roagă-te Domnului să ne dăruiască părinți duhovnicești buni și darul sfintelor lacrimi, ca, astfel, trăind în smerenie și viață curată, să dobândim cereasca împărăție pe care ne-a făgăduit-o Hristos. Roagă-te, Cuvioase Părinte Paisie, împreună cu toți sfinții, să întărească Hristos dreapta credință în lume și viața sfântă în mănăstirile, în satele și orașele de pretutindeni.
Ajută-ne, Cuvioase Părinte Paisie să împlinim poruncile lui Hristos, și, împreună cu cetele cerești, roagă-te pentru părinții noștri ierarhi, preoți și călugări, pentru mame și copii, pentru cei care sunt în suferințe și în nevoi, pentru toți dreptcredincioșii creștini și pentru pacea Bisericii lui Hristos, ca să ne acopere de tot răul cu harul Preasfintei Treimi, Căreia I se cuvine laudă și mulțumire în vecii vecilor. Amin.