Sarbatoare 5 iunie: un mare sfant se sarbatoreste astazi. Cui trebuie sa ii spui "La multi ani"

Sfantul Mucenic Dorotei

Sarbatoare 5 iunie: crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi un mare sfant. In calendar praznicul are dezlegare la peste.


In articol:

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc astazi pe Sfantul Mare Mucenic Dorotei, episcopul Tirului. Este o sarbatoare importanta in calendar, iar biserica marcheaza praznicul cu dezlegare la Peste. Sfantul Mucenic Dorotei si-a dedicat intreaga viata propovaduirii cuvantului crestin.

Sarbatoare 5 iunie: cine este Sfantul Mucenic Dorotei

Sfantul Mucenic Dorotei

Sfantul Mucenic Dorotei a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir si a tinut piept mai multor persecutii ale crestinilor. A fugit din cetatea Tir-ului in timpul imparatului Diocletian, care a fost unul dintre cei mai mari persecutori ai crestinilor.

Odata cu instaurarea la domnie a lui Constantin cel Mare, crestinismul a fost permis si recunoscut oficial in imperiu. Sfantul Mucenic Dorotei s-a intors astfel in cetate si a continuat sa pastoreasca comunitatea crestinilor.

Sarbatoare 5 iunie - Sfantul Mucenic Dorotei a avut parte de o educatie aleasa in tinerete si a scris foarte multe carti in greaca si in latina, ce propovaduiau cuvantul crestin. Cea mai cunoscuta scriere a lui este Syntagma greco-latina.

Citeste si: Cand sunt Rusaliile in 2020: data la care pica Rusaliile

Sarbatoare 5 iunie: cum a murit Sfantul Mucenic Dorotei

Dupa sfarsitul domniei lui Constantin cel Mare, puterea a fost preluata de imparatul roman Iulian Apostatul. Sub conducerea lui persecutiile impotriva crestinilor au reinceput, iar Sfantul Mucenic Dorotei a fost incarcerat.

A fost arestat si torturat din cauza faptului ca a refuzat sa se lepede de Hristos. In cele din urma a fost ucis. Sfantul Mucenic Dorotei avea varsta de 107 cand a murit.

Citeste si: Mosii de vara: data la care pica mosii de vara in 2020

Sarbatoare 5 iunie: rugaciune catre Sfantul Mucenic Dorotei

Sfantul Mucenic Dorotei

Troparul Sfantului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 4

Şi partas obiceiurilor si urmator scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange Sfintite Mucenice Dorotei, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 3

Citeste si: Calendar ortodox iunie 2020. Lucruri interzise in prima luna de vara

Fecioara astazi...

Cu invataturi ortodoxe, sfintite mucenice, propovaduind, dar dumnezeiesc sfant pe tine insuti te-ai adus Facatorului, intai in pustnicie cu cuviinta vietuind, a doua cu mucenicia tare patimind; si dupa lege ai luat rasplatirea biruintei de la Hristos Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon;
- Sfantului Mucenic Hristofor;
- Sfantului Mucenic Conon;
- Sfantului Mucenic Marcu din Hios.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate