S-a dezlantuit INFERNUL peste tara noastra! Dupa 3 zile de urgii si potopuri, cosmarul continua

8 judete sunt si astazi sub cod rosu de inundatii, iar apele raurilor Timis, Arges si Olt sunt un real pericol pentru localnici. Bilantul ultimelor zile este unul de-a dreptul catastrofal.

8 judete sunt astazi sub avertizarea de cod rosu pentru inudatii: Caras, Timis, Mehedinti, Dolj, Valcea, Olt, Teleorman si Arges. Durata codului difera in functie de zone, iar cel mai lung va ramane in vigoare pana maine, la pranz. In tot acest timp, in zonele afectate, localnicii incearca cu greu sa faca fata apelor care au navalit peste ei.

Forta dezlantuita a naturii si-a cerut, in urma cu doua zile, tributul. Un batran din comuna Vedea, judetul Arges a fost luat de viitura cu tot cu caruta in care se afla si gasit la aproape 1 kilometru distanta. In mod ironic, insa, omul se afla intr-o localitate care n-ar fi trebuit sa fie acum inundata. Vedea a fost declarata drept una foarte sigura in hartile de risc hidrologic intocmite anul acesta de specialisti. Harti care au golit bugetul statului de 47 de milioane de euro. Si totul...in zadar!

O astfel de greseala nu ar fi putut trece neobservata. Asa cum nici implicarea „de la distanta” a directorului de la Apele Romane, nu a fost trecuta cu vederea. In timp ce multe zone ale tarii erau inundate la propriu, directorul Vasile Pintilie se afla in concediu de odihna si coordona activitatea de la Apele Romame prin telefon. Aseara, el si-a anuntat demisia de onoare din functia de director al Institutului National de Hidrologie.

3 zile in care puhoaiele si-au facut de cap in cateva judete din tara, in urma lor totul arata ca dupa razboi: aproape 1200 de persoane au fost evacuate din calea apelor, o suta de locuinte rase de pe suprafata pamantului si alte peste 2000 de case inundate. Iar pericolul nu a trecut. O noua avertizare de cod portocaliu vine de aceasta data din partea meteorologilor. Judetele Mehedinti, Dolj si Caras-Severin sunt sub incidenta acestui cod pana maine la ora 3. Vor fi aici ploi torentiale si cantitatile de precipitatii vor ajunge pana la 70 de litri pe metru patrat. Un alt cod galben de ploi acopera judetele Timis, Hunedoara, Gorj, Valcea si Olt.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate