Rusaliile sunt praznuite în fiecare an la 50 de zile de la sarbatoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi sarbatorite, in 2017, in zilele de 4 şi 5 iunie (duminica si luni).

,

Mii de romani participa an de an, in a doua zi de Rusalii, la obiceiul "Udatul nevestelor" in raul Gurghiu, un obicei unic în Romania, pe care localnicii il pastreaza cu sfintenie din mosi stramosi.

"Udatul nevestelor" este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii. După ce soţii bat palma cu dansatorii pentru a nu le fi udate foarte tare soţiile, iar soţiilor lor li se udă doar pantofii, alaiul revine în zona de lângă pod şi continuă jocul.
 

Obiceiul care este în fruntea tradiţiilor populare din Hodac este 'Udatul nevestelor'. De când datează aceste obicei nimeni nu poate spune, dar cu certitudine datează de sute de ani în Hodac. Şi asta numai dacă ne gândim că această comună a fost atestată documentar de aproape 460 de ani, pentru că hodăceanul ştia să îşi păstreze obiceiurile. Obiceiul se ţine la 'Podu' ăl mare'', exact la intrarea în comună — înainte era un pod mare, din lemn, acoperit cu şindrilă—, iar la acesta participă tot satul, dar şi oameni din zonă. Fetele căsătorite de la Rusaliile de anul trecut, până la Rusaliile de anul acesta sunt jucate de alţi bărbaţi decât soţii lor.

Cititi continuarea pe kfetele.ro.

 

Citește și:

Avertisment pentru femei de la un preot vestit: "Inceteaza sa-ti mai vopsesti buzele, unghiile si fata!"

Ce faci daca te inteapa o viespe. Marea greseala pe care trebuie sa o eviti

Asu ordona uciderea lui Nihan! Tensiunea atinge cote maxime in episodul de azi al serialului „Dragoste infinita”, difuzat de la ora 20.00, la Kanal D.

Prognoza meteo ANM pentru miercuri, 23 septembrie. Vremea va fi neobișnuit de caldă pentru această perioadă!

E OFICIAL! Parlamentul a votat creșterea pensiilor cu 40%! Și salariile profesorilor vor crește


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies