Sâmbăta Mare este celebrată la data de 19 aprilie 2025, zi în care se marchează finalul Postului Paștelui. Aceasta este ultima zi de post pe credincioșii o țin înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare celebrată pe 20 aprilie 2025. Iată care este rugăciunea care rostește în Sâmbăta Mare.
Ce semnifică Sâmbăta Mare în credința ortodoxă
Credincioșii de pretutindeni celebrează în Sâmbăta Mare înfrângerea morții de către Mântuitorul Iisus Hristos, dovedită prin Învierea acestuia care este sărbătorită duminică, 20 aprilie 2025.
Sufletul lui Hristos s-a pogorât la iad, însă cum Mântuitorul Iisus Hristos era Dumnezeu și Om, Iadul nu a avut putere asupra sa. Deși Iadul a încercat să rețină sufletul Mântuitorului Iisus Hristos, viața acestuia a luminat negura Iadului, fiind distrus în fața Domnului.
Pentru a arăta adevărata biruință în fața morții, Mântuitorul Iisus Hristos a înviat, potrivit doxologia.ro. Astfel, fiecare om cu iubire și încredere în Dumnezeu va avea parte de o viață veșnică după moarte. În noaptea de sâmbătă, 19 aprilie 2025, credincioșii merg la slujba de Înviere. Aceștia vor primi astfel Lumina Sfântă care simbolizează Învierea și biruința în fața morții.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Rugăciunea care se rostește în Sâmbăta Mare
Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în rai.
Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și șuie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta.
Citește și: La ce oră începe slujba de Înviere: Credincioșii vor primi și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim
Așa Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a va ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin!