Românii primesc ajutoare financiare înainte de Crăciun! Cine beneficiază de banii care vor fi oferiți în luna decembrie

Author: Diana Ghita

Românii vor primi bani din partea statului

Sursa: shutterstock; Unsplash

Românii au început să primească sprijin financiar pentru cumpărarea de alimente încă din vara anului 2022. Acești bani vin din partea statului pentru persoanele cu situații financiare precare.

În luna decembrie, înainte de sărbători, pensionarii și cei cu venituri mici vor primi bani pe cardurile pentru alimente și mese calde.

Câți bani primesc românii de Crăciun

Cei din categoriile vulnerabile vor beneficia de bani chiar înainte de Crăciun, pentru a-și putea face cumpărăturile necesare.

În aceste categorii vulnerabile se încadrează pensionarii și românii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu suma de 1.700

de lei. Printre cetățenii cu venituri reduse eligibili în program se numără și cei ce suferă de handicap, fie ei copii sau adulți.

Decembrie este ultima lună în care românii vor beneficia de sprijinul financiar, însă programul nu se sfârșește, cardurile continuând să fie alimentate din ianuarie 2024.

„În urma negocierilor purtate anterior de ministrul Boloș, aceste programe vor continua și în exercițiul financiar viitor, inclusiv din 2024 înainte”, a transmis Marcel Ciolacu la sfârșitul verii.

Voucherele sunt alimentate o dată la două luni cu suma de 250 de lei, iar acestea sunt acceptate de tot mai multe unități din țară, în vederea achiziționării de alimente sau mese calde.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Aceste persoane vor primi 250 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru alimente și mese calde

Alimentele s-au ieftinit

În cazul în care cetățenii folosesc în alt scop tichetele, spre exemplu pentru cumpărarea de băuturi alcoolice sau țigări, aceștia riscă să primească amenzi mari.

„Utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut impune blocarea cardului și este sancționată între 1,5 și 2 puncte-amendă.”, potrivit explicațiilor oferite de Ministerul Muncii.

Cea mai recentă tranșă de bani a fost virată către cetățeni în luna octombrie, așa că aceștia pot profita de prețurile reduse cu până la 43% la alimente. Aceste reduceri au fost aplicate recent, ca urmare a Ordonanței de Urgență ce prevede plafonarea adaosurilor comerciale.

„Românii care merg să folosească sprijinul zilele acestea vor găsi prețuri cu până la 43% mai mici la alimentele de bază, după ce ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale a început să producă efecte.

Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume, lactate și carne.”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

În cazul în care beneficiarii nu primesc banii la timp, aceștia trebuie să sesizeze respectiva situație la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sau la casele teritoriale de pensii, respectiv la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială.

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de vouchere în valoare de 50.000 de lei. Programul va începe de la data de 1 ianuarie 2024

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!