Românii ce îi poartă numele acestui sfânt își celebrează onomastica la data de 17 decembrie 2023, în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 dec 2023, 16:00

La mulți ani românilor ce își celebrează onomastica șa data de 17 decembrie 2023

Sursa: Facebook Viețile sfinților, rugăciune,citate ortodoxe, pilde și povestiri ortodoxe.

Sărbătoare pe 17 decembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Daniel, ocrotitorul călătorilor.

Calendar ortodox 17 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Daniel, care este considerat ocrotitorul călătorilor.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 17 decembrie!

Calendar ortodox 17 decembrie 2023

Sărbătoare 17 decembrie. Sfântul Proroc Daniel este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 decembrie în calendarul ortodox.

La data de 17 decembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Proroc Daniel, care este considerat de credincioși ocrotitorul călătorilor, fiind cunoscut pentru profețiile pe care le-a avut de-a lungul vieții despre Iisus Hristos. Sfântul Proroc Daniel a fost născut din seminția lui Iuda, seminția lui David, iar acesta face parte din lista celor patru profeți importanți din Vechiul Testament.

Acesta a trăit după cuvântul Domnului până la sfârșitul vieții sale, însă un moment important din viața Sfântului Proroc Daniel a fost cel în care templul a fost dărâmat și Ierusalimul a fost cucerit de către împăratul

Nabucodonosor. Atunci, Sfântul Proroc Daniel a fost dus în robia Babilonului alături de trei tineri apropiați acestuia, Anania, Azaria și Misail. 

Sfântul Proroc Daniel l-a atras pe împărat prin înțelepciunea pe care o avea, astfel a decis să îi schimbe numele în Baltazar, iar el, alături de cei trei tineri su avut ocazia să învețe limbile acadiană, asiriană și haldaică, istoria, geografia, religia, împăratul văzând ceva special la cei patru.

Datorită modului în care Sfântul Proroc Daniel i se oferea sufletește lui Dumnezeu, acesta primește harul de a explica viziuni și visuri, dar și de a face previziuni.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Daniel în 2023: Mesaje frumoase cu ”La mulți ani” pentru cei care poartă acest nume

Sfântul Proroc Daniel a început să fie urât de dregătorii persani, iar aceștia s-au întors împotriva lui și l-au rugat pe regele Darius, noul cuceritor al teritoriului, ce era și acesta cucerit de înțelepciunea lui Daniel, să îl pună la încercare.

Sfântul Proroc Daniel a fost nevoit ca timp de 30 de zile să nu se închine lui Dumnezeu, ci regelui, motiv pentru care a fost necesar ca Sfântul Proroc Daniel să fie aruncat în groapa leilor deoarece nu s-a ținut de cuvânt. 

Sfântul Proroc Daniel a ieșit nevătămat din groapa leilor de două ori și a trecut la cele veșnice atunci când decide să nu se întoarcă din exil și să rămână cu oamenii poporului evreu, relatează pravila.ro.

Sărbătoare 17 decembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Proroc Daniel, sărbătorit pe 17 decembrie în calendarul creștin

Sfinte Prorocule Daniel, în robia Babilonului aflându-te, dreapta credință ai mărturisit și în cuvioasă viețuire ai petrecut, pentru aceasta, de marele dar al înainte vederii te-ai învrednicit. Fiind aruncat în groapa cu lei, gurile fiarelor neîmblânzite ai încleștat, Domnul păzindu-te nevătămat. Iar voi, Sfinților trei tineri, Anania, Azaria și Misail, preaslăvindu-L pe Dumnezeul Cel Atotputernic, în cuptorul cel încins ați fost aruncați și, în mijlocul văpăii stând, focul în rouă l-ați prefăcut, strigând: Binecuvântat ești, Doamne, Dumnezeule, în veci! Pentru aceasta, vă rugăm, ca aceia care

sunteți ocrotitori ai celor pribegi, ai tinerilor și ai tuturor celor aflați în primejdii, în depărtată străinătate și de Dumnezeu vrăjmașă lume, luați aminte la cererile acestea pe care cu umilință le aducem vouă. Pe cei tineri, aflați în văpaia ispitelor celor de multe feluri din cuptorul acestei lumi, în curăție și cinste păziți-i. Din multele înfruntări, necazuri și nedreptăți pe care le îndură din partea celor puternici, izbăviți-i pe ei. În dreapta credință a părinților lor călăuziți-i, astfel încât, binecuvântare aducând Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, și ei, și noi, cei risipiți în depărtate ținuturi, să aflăm mântuire de la Dumnezeu din robia înstrăinatei viețuiri. Amin.