Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt este celebrată la 50 de zile după ziua de Paște, care în 2025 a fost celebrat la data de 20 aprilie. Astfel, această sărbătoare nu este una fixă, asemenea zilei de Paște. În anul 2025, Rusaliile sunt sărbătorite la începutul lunii iunie, perioadă în care angajații vor beneficia de trei zile libere.
Românii au parte de trei zile libere de Rusalii
Ultima minivacanță de care au avut parte angajații din România a fost de 1 Mai, atunci când s-a sărbătorit Ziua Internațională a Muncii. La distanță de aproximativ o lună, angajații se vor bucura de o altă minivacanță de trei zile, de Rusalii. Rusaliile sunt pomenite la 50 de zile după ziua de Paște, iar în anul 2025 această sărbătoare este celebrată pe 8 iunie.
În Codul Muncii, prima și a doua zi de Rusalii sunt considerate sărbători legale, salariații primind liber din partea angajatorilor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Cât câștigă o româncă ce lucrează pe vas și ce condiții trebuie îndeplinite
Citește și: 5 iunie, zi liberă pentru elevi și profesori
Astfel, angajații vor beneficia de trei zile libere în luna iunie, minivacanța începând la data de 7 iunie 2025, care pică sâmbăta, până la data de 9 iunie 2025, care pică lunea. Minivacanța de trei zile de Rusalii poate fi prelungită de angajații care își doresc acest lucru, dacă își iau o zi de concediu vineri, 7 iunie 2025.
De Rusalii sunt amintite mai multe întâmplări importante pentru creștini, mai exact Pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii creștine. Rusaliile sunt regăsite în Noul Testament, acolo unde este povestit în detaliu momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli sub forma unor limbi de foc. Acea întâmplare a dus la convertirea la creștinism a peste 3.000 de oameni, ceea ce a dus ulterior la formarea primei comunități creștine.
Câte zile libere pică în weekend în 2025
Angajații din România au 17 zile libere pe parcursul anului 2025, dintre care patru sunt sărbătorite în weekend, mai exact Paștele, Rusaliile, Ziua Copilului și Sfântul Andrei. Doar de Paște și de Rusalii vor beneficia angajații de zile suplimentare libere, însă de Ziua Copilului și de Sfântul Andrei nu vor primi zi libere.
Astfel, angajații vor avea doar 14 zile libere pe parcursul anului 2025, mai exact pe:
- 1 ianuarie – Anul Nou (miercuri)
- 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (joi)
- 6 ianuarie – Bobotează (luni)
- 7 ianuarie – Sfântul Ion (marți)
- 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri)
- 18 aprilie – Vinerea Mare (vineri)
- 21 aprilie – A doua zi de Paște (luni)
- 1 mai – Ziua Muncii (joi)
- 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Sfânta Maria (vineri)
- 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (luni)
- 25 decembrie – Crăciunul (joi)
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri), potrivit zilibera.ro.