Romania, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste rata alaptarii

Romania, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste rata alaptarii

Doar una din zece mame alapteaza cel putin pana la varsta de 6 luni a copilului.

Conform unui studiu recent al UNICEF, doar una din zece mame continua sa alapteze exclusiv pana la varsta de sase luni a copilului. Desi aproape toate mamele incep sa alapteze inca din maternitate, odata ajunse acasa multe dintre ele abandoneaza aceasta practica din cauza problemelor pe care le intampina si a sfaturilor gresite primite.

Cu ocazia 'Saptamanii Mondiale a Alaptarii', Asociatia ProMAMA - Institut si Centru de Alaptare - lanseaza o campanie de constientizare a mamelor asupra efectelor negative ale lipsei alaptarii. Riscurile se refera atat la mama, cat si la bebelus.

In ceea ce priveste copiii, creste riscul imbolnavirilor (diferite forme de cancer, astm, diabet, obezitate etc.), iar la mame creste riscul de cancer la san.

Asociatia ProMAMA educa mamele despre ceea ce inseamna alaptarea si care sunt riscurile lipsei acesteia. De asemenea, acorda sustinere si consultanta mamelor aflate in dificultate pentru a putea continua sa isi alapteze copiii.

Potrivit sursei citate, dr. Jack Newman, expertul mondial al alaptarii, spune ca: "Nu exista piedici reale pentru o mama in a-si alapta copilul, ci doar lipsa de informare, de interes, de disponibilitate si de suport".

Saptamana Mondiala a Alaptarii, care are loc anual in perioada 1-7 august, va fi marcata la Bucuresti printr-un workshop interactiv organizat de ProMAMA. Specialisti internationali in alaptare vor discuta cu mamele despre probleme importante si de multe ori controversate din domeniul alaptarii: de ce nu alapteaza mamele din Romania (cu toate ca 98% dintre ele sunt capabile sa o faca), care sunt piedicile reale de care se lovesc femeile si cum pot fi ele inlaturate.

"Vom dedica intreaga saptamana comunicarii si vom oferi gratuit consultanta pe subiecte de alaptare la centrul ProMAMA", a precizat Sorana Muresan, presedintele Asociatiei ProMAMA si consultant certificat international in lactatie, informeaza Agerpres.

Sursa foto: shutterstock.com

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate