Romania de tezaur: Tanti Floarea, de la Bistrita, printre ultimele opincarese ale tarii, tine vie randuiala strabunilor, in speranta ca noi, cei din urma, ii vom continua mostenirea

Batem drumul acum pana la Rancu Salvei, in Bistrita. In poarta unei case vechi, de lemn ne da binete o romanca de tezaur.

Gatita de sarbatoare si cu opincile in picioare, batrana e gata sa ne spuna povestea ei. Randuiala pe care a primit-o mostenire trebuie sa o duca mai departe ca pe cea mai de pret comoara... sa nu se piarda in negura vremurilor. E poate ultima opincareasa a tarii, ale carei vorba merita puse in rama si aratate lumii la zi de mare sarbatoare.

Randuiala veche doar ea o mai stie si ar vrea sa ne-o lase mostenire noua, celor care venim din urma. E vremea de primeneala nu doar in suflet, ci si in casa, asa ca stergarele lucrate cu migala in serile lungi de iarna sunt randuite frumos in pridvor.

Tanti Floarea este o femeie pe care timpurile n-au clintit-o in credinta si care ne arata noua, tuturor, ca traditia este pentru popor nimic altceva decat viata insasi.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate