Rocada premierului 2023: Nicolae Ciucă „Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”

Author: Cristina Mocanu

Nicolae Ciucă

Sursa: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că rocada premierului se va face potrivit înțelegerilor.

În mai va avea loc rocada premierului,

iar Nicolae Ciucă a confirmat că acest lucru se va face exact ca în protocol.

Când va avea loc rocada premierului

Conform înțelegerii dintre PSD și PNL, în mai 2023 premierul României Nicolae Ciucă ar urma să fie schimbat.

Premierul își va da demisia, moment în care pică tot cabinetul și se revine în Parlament cu un nou program de guvernare și un nou prim-ministru, de data

aceasta dat de social-democrați.

Surse din politică au declarat că va fi o rocadă în 2023 și la mai multe ministere. Liberalii vor avea ministerul Transporturilor, pe care ar fi vrut să îl obțină la negocieri de la PSD. PNL ar putea avea, de asemenea și Finanțele. 

Citește și: Anul politic 2023: rocada prim-miniștrilor și transferuri de ministere. Când va avea loc rocada dintre PNL și PSD

Nicolae Ciucă a oferit asigurarea că protocolul va fi respectat în totalitate

Premierul Nicolae Ciucă le-a dat asigurări, în repetate rânduri, celor de la PSD că vor avea funcția de prim-ministru începând din mai 2023 și că acordul prin care s-a format coaliția va fi respectat. Astfel, acesta a transmis că: „Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în ședință informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta strategia politică şi prioritățile parlamentare la început de an.

Biroul Politic Național al PNL se va reuni, începând cu ora 11,00, în sala grupului PNL de la Camera Deputaților. De asemenea, grupurile parlamentare reunite ale PNL vor avea o ședință de la ora 18,00 în prezența președintelui partidului, premierul Nicolae Ciucă. Astfel că, potrivit acordului semnat în 2021, va fi o rocadă în acest an și la mai multe ministere, mai exact pe 25 mai. Liberalii vor avea ministerul Transporturilor, pe care ar fi vrut să îl obțină la negocieri de la PSD. PNL ar putea avea, de asemenea și Finanțele,  Investițiile și Proiectele Europene, dar și Justiția.

Totuși, social democrații au lansat semnale publice că doresc să păstreze unele portofolii, iar potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu,  ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene nu ar trebui să facă rocadă în 2023.

În 2022, Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că există un acord politic pe care PSD vrea să îl respecte, în timp ce Nicolae Ciucă a afirmat că acest lucru este mai puțin important în acel moment, acesta fiind preocupat de alte probleme cu care România se confrunta la acea perioadă. Totuși, Premierul Nicolae Ciucă le-a dat asigurări celor de la PSD că vor avea funcția de prim-ministru începând din mai 2023 și că acordul prin care s-a format coaliția va fi respectat.

Ce prevede protocolul semnat între coalițiile de guvernare

Potrivit acordului politic semnat în 2021 la înființarea Coaliției, PSD-PNL-UDMR trebuie să facă rocadă guvernării și să facă schimb de ministere și premier pe 25 mai 2023. Mai exact, protocolul prevede că primul candidat la funcția de Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Alocații 2023: Copiii  vor beneficia de venituri majorate. ”Cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează”. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru?

Citește și: Casa de Pensii a publicat situația la zi a pensionarilor din România. Peste 1 milion de pensionari primesc indemnizație socială

În acest acord sunt prevăzute următoarele lucruri:

 „La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;   ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Sursă: digi24.ro

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.