In toate satele insirate pe la picior de munte, oamenii au invatat, de mult, sa puna in valoare tot ce le da pamantul, in cateva mancaruri de poveste.
Minunate nascociri culinare iau nastere toamna in tinutul de basm al Buzaului. Bucatarii iscusiti ai locului au darul de a combina ingrediente naturale, de sezon, pentru a prepara mancaruri delicioase.
Pentru prepararea saramurii muntenesti de pui sunt necesare: pui intreg, gutui, ardei iute, usturoi, sare, piper, cimbru, apa. Bucatile de pui se aseaza pe gratar, alaturi de rondelele de gutui.
In ceea ce priveste ciorba de dovleac cu lapte acru, sau zeama de lubene cu lapte prins, cum i se mai spune
in zona Buzaului, pentru care sunt necesare urmatoarele ingrediente: dovleac, lapte acru, ceapa, ulei, sare, apa. Miezul de dovleac trebuie inabusit impreuna cu ceapa si putin ulei.La toate aceste mancaruri gustoase s-a adaugat si un desert delicios, turte coapte pe vatra cu miere si nuci. Iata cum se prepara aceste delicii culinare: