Rețetă salată de boeuf pentru Paște 2023. Cele mai frumoase modele de ornat

Author: Cristina Mocanu
Rețetă salată de boeuf pentru Paște 2023 Foto(4)

Cea mai bună rețetă de salată de boeuf pentru Paște

Sursa: pixabay.com

Cea mai bună rețetă de salată de boeuf pentru Paște

De Paște, pe lângă tradiționalul drob de miel sau ouă vopsite, românii aleg să pregătească și salata de boeuf.

Cine a inventat salata de boeuf

Fie că sunt sărbătorile de iarnă sau cele pascale, la români nu există nici o masă festivă fără tradiționala salată de boeuf. Aceasta este atât de gustoasă încât nu îți trebuie un motiv real să o prepari.

Salata de boeuf nu este o mâncare franțuzească. Deși denumirea provine din limba franceză și înseamnă vită, salata este de fapt o specialitate rusească, rușii denumind-o salată Olivier ori salată de iarnă. În prezent această salată se găsește în meniurile din Rusia.

Citește și: Cea mai bună rețetă de drob de miel. Care este greșeala pe care o fac gospodinele atunci când prepară drobul de miel

Până acum vreo două secole, aristocrații ruși angajau numai bucătari francezi, renumiți pentru îndemânarea şi precizia pe care o aveau în bucătărie. În a doua jumătate a secolului XIX, renumitul chef francez Lucien Olivier a inaugurat Hermitage, un restaurant în mijlocul Moscovei. Acesta era invitat în casele aristocraților pentru a le găti mâncăruri spectaculoase. Acesta este considerat inventatorul salatei boeuf, care inițial era denumita "Vânat în maioneză". Salata conținea vânat, prepelițe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierți şi castraveți murați în oțet.

Printre acele ingrediente mai erau adăugate și trufe, piept afumat de rață sau aspic, deoarece rețeta salatei era diferită de la un anotimp la altul. În acele vremuri, maioneza era creată din oțet din vin franțuzesc, muștar şi ulei de măsline. Nici la momentul actual nu se cunoaște rețeta inițială a lui Lucien Olivier, iar fiecare bucătar este liber să încerce orice consideră el că este necesar.

Unul dintre ajutoarele sale, bucătarul Ivan Ivanov, a încercat să fure rețeta şi, profitând de faptul că șeful său a părăsit laboratorul unde obișnuia să pregătească în singurătate condimentele salatei, s-a strecurat înăuntru, notându-şi o parte din ingredientele recunoscute. Acesta a demisionat și s-a angajat la concurență, la Hotel Moskova, încercând să creeze ceva asemănător.

Se spune că Lucien Olivier a murit în 1883, la 45 de ani, fără a dezvălui ce conținea fabuloasa reţetă, astfel că fiecare bucătar o adaptează după stilul propriu.

Citește și: La câte grade se coace cozonacul de Paște 2023? Alege temperatura potrivită în funcție de cuptor

Rețeta de salată de boeuf pentru Paște

Ingrediente:

- 400 de grame carne de vită;

- 300 de grame mazăre fiartă;

- 12 cartofi;

- 3 morcovi,

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

- o albitură,

- o țelina mică,

- Castraveți murați şi gogoșari în oțet;

- sare,

- piper;

- o lingură de muștar;

- maioneză după gust.

Mod de preparare:

Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitura, țelină și carnea se taie bucăți și se adaugă ulterior. Se toarnă apa până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele și carnea au fiert, se scot și se lasă la răcit. Se taie mărunt și se amestecă în castron cu mazărea, maioneza, muștarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust. Salata se pune la rece pentru cel puțin o oră, după care poate fi servită.

Imagini decorațiuni salată de boeuf:

Sursă: libertatea.ro