Reportaj la “Asta-i Romania!”: Sase frati asteapta sa se faca lumina

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 27 mar 2017, 21:53

Sambata seara, de la ora 20.00, telespectatorii Kanal D vor putea urmari in emisiunea “Asta-i Romania!” un reportaj despre sase frati din Maramuresul de munte care traiesc in intuneric. Prin difuzarea cazului lor, parte a campaniei “Sa facem lumina!”, echipa “Asta-i Romania!”a initiat un demers umanitar, in speranta ca cineva va auzi si va aduce curent electric sau niste panouri solare, pentru a schimba destinele unor suflete nedreptatite de soarta.

Maramuresul de munte, satul unde s-a deplasat echipa emisiunii “Asta-i Romania!”, pare un colt de rai. Florile salbatice rasfirate pe dealurile inverzite, aerul pur si crestele albe ale muntilor care se zaresc in zare alcatuiesc o imagine paradisiaca. Lumina soarelui nu reuseste insa sa insenineze sufletele putinilor oameni care traiesc in aceasta comunitate.

Parintele Vlad Samoila a fost ghid pentru reporterul Sebastian Secan si pentru cameramanul “Asta-i Romania!”.

Drumul nu e usor, pentru ca iau la pas muntele ca sa ajunga in cea mai indepartata casa aruncata in pustietate. Fara curent electric, oamenii nu indraznesc sa viseze la mai mult decat le este permis. Au pierdut oamenii de acolo speranta ca o sa mai aiba lumina vreodata? “Aproape ca da. Mi s-a spus ca cineva, mai sus, avea panouri solare. Cat de bine ar fi sa avem macar un bec!
spune parintele Samoila.

Dupa o ora de mers, oamenii ajung la o casuta modesta, stinghera, fara garduri, fara vecini. Cei sase copii privesc curiosi la domnii veniti de departe. Pana acum, nu au vazut alt om in afara de mama, tatal si bunica lor. Flavius, Sebi si Valentin se aduna in jurul camerei de filmat. Nu au mai vazut asa ceva.

La un moment dat, toti se retrag la ale lor si ii lasa pe adulti deoparte.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Un tată din Maramureș și-ar fi abuzat sexual fiul de doar doi ani și două luni. Bărbatul se afla sub influența băuturilor alcoolice

Copiii vorbesc intre ei: “ Tu ai vrea sa ai lumina? Ce fain sa invatam seara!”. Vreau sa am. Au venit astia, poate ne baga lumina.

Da, Doamne, sa ne bage si noua lumina!”. “Or baga astazi”. “Nu cred ca baga astazi”. Copiii vor sa invete la lumina de bec, s-au saturat de mirosul de petrol ars. Scoala lor este peste dealuri, la vreo 8 kilometri, si zilnic merg pe jos fara sa carteasca.

Opt persoane se ingramadesc intr-o camaruta saracacioasa. Copiii fac cu schimbul daca vor sa mai stea pe afara, la joaca. Parintii nu au bani pentru sase perechi de incaltari.

 


Singuri pe marginea prăpastiei otrăvite! Localnicii satului blestemat din Munții Apuseni au fost obligați să își lase în urmă casele și să se mute tot mai sus! Iată povestea tulburătoare a soților Dumitraș!

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în Munții Apuseni, în locul în care odată se afla satul Geamăna, care a fost înghit de apa otrăvită, provenită de la cariera de cupru.

Cookies