Regula de aur! Ce trebuie sa faci cand iti curge sange din nas

Loviturile accidentale, racelile, emotiile extrem de puternice sau probleme de sanatate mai grave, toate sunt posibile cauze care duc la sangerarile nazale.

Nasul este o zona intens vascularizata si sensibila si se poate intampla uneori ca vasele de sange din interior sa se sparga si ne confruntam cu o sangerare nazala exact atunci cand ne asteptam mai putin. Si ce facem atunci? Ne intindem pe spate, ridicam o mana in sus sau aplecam capul in fata si asteptam sa curga sangele sis a se opreasca?

Ei bine, conrar a ceea ce multa lume crede, nu este recomandat sa ne intindem pe spate. Cand ne intindem pe spate, nasul va fi la acelasi nivel cu inima, ceea ce inseamna o irigare mai buna si, implicit, o sangerare mai puternica. Cand lasam capul pe spate, sangerarea doar pare ca se opreste, in realitate sangele se duce pe gat in jos si nu mai iese cu atata inversunare pe nara. Aveti grija! Sangele inghitit poate irita stomacul si provoca greata si varsaturi. Iar ridicarea unei maini in aer nu este decat un mit, nu are nicio legatura cu oprirea sangerarii.

Ca orice alta hemoragie, si sangerarea nazala se va opri aplicand presiune pe locul respectiv. Asadar, apasam usor cu degetul aratator si cu cel mare nasul, respiram calm pe gura, si asteptam cateva minute pana cand se opreste sangerararea.

Apoi, ne putem relua activitatea, dar cu atentie sa nu suflam nasul o vreme si sa nu depunem efort fizic prea intens.

 

 

Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setări confidențialitate