Reforma pensiilor speciale a fost aprobată de Senat. Iată ce amendamente au fost discutate astăzi

Autor: Bianca Vidoi

Reforma pensiilor speciale a fost aprobată de Senat

Sursa: PixaBay

Miercuri, 29 martie, Guvernul a adoptat proiectul de reformă a pensiilor speciale, cu 79 de voturi favorabile.

Proiectul inițiat de Guvernul României dorește să reducă cheltuielile cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau PNRR.

Citește și: Cu cât se majorează pensiile de anul viitor! Valoarea punctului de pensie 2023

Reforma pensiilor speciale se votează astăzi

Comisia Juridică, Comisia de Apărare și Comisia de Muncă din cadrul Senatul României au adoptat raportul de admitere ce cuprindeau diferite amendamente, fie admise, fie respinse, ce erau cuprinse în proiectul de lege cu privire la pensiile speciale, la data de 28 martie 2023.

Senatorii liberali și social-democrați, dar și Comisiile de Specialitate vor trebui să voteze următoarele amendamente:

  • eliminarea textului prin care magistraţii de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat;
  • aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu;
  • opţiunea pentru o singură pensie de serviciu;
  • eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor;
  • indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

Nu mulți

oameni sunt atât de fericiți de aceste reglementări ale pensiilor speciale, militarii protestând pentru eliminarea cererilor speciale. „Am 25 de ani de patriotism și încă sunt polițist. Suntem sindicatul național al polițiștilor, avem 35 de mii de membri. Vrem să se scoată pensiile militare din PNRR, nu au ce cauta pensiile militare în PNRR”, declară un protestatar.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pachetele cu alimente nu vor ajunge la toți beneficiarii înainte de Paște. Marcel Boloș a cerut grăbirea procesului de distribuție

Legea a fost votată în Senat

La data de 29 martie 2023, senatorii au votat proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, în urma votului, 79 de persoane au fost de acord cu această schimbare, în timp ce 37 de persoană au fost împotriva acestei modificări.

Ultimul pas pe care proiectul de lege trebuie să îl treacă pentru a fi aprobat și pus în aplicare este Camera Deputaților care ia decizia finală.
Parlamentarii USR au protestat împotriva acestei reforme în foaierul sălii de plen a Senatului.

Au fost două poziţii în sală: a USR – care vrea contributivitate şi desfiinţarea tuturor pensiilor speciale şi poziţia coaliţiei PSD-PNL-UDMR care vrea să mai amenajeze pe ici, pe acolo, poate îi mai scăpăm pe ai noştri care au pensii speciale.

(…) USR a fost singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale. A fost o comisie ruşinoasă pentru că laşitatea PSD-PNL-UDMR a ieşit la iveală. Nu au avut curaj nici măcar să ridice mâna şi să voteze propria dorinţă de a menţine pensiile speciale.

Este vorba de cinci milioane de români care contribuie la pensii şi o minoritate care beneficiază de sprijinul actualei puteri. Ne-am întors în epoca USL.

Parlamentul este controlat de oameni care nu au nicio legătură cu democraţia. (…) Nu ni s-a permis să vedem cine votează pentru pensiile speciale, nu ni s-a permis să prezentăm argumentele noastre. În plen, USR va continua să susţină faptul că nu putem să ne permitem ca ţară să avem pe unii cetăţeni mai speciali decât alţii”, a declarat, marți, Radu Mihail.

Citește și: Cele șase schimbări importante care vor viza pensiile românilor. Noutățile care prezintă interes pentru anumiți români

Surse: capital.ro

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!