Felicitări! Elevii români au cucerit Parisul la Olimpiada Internațională de Fizică! Au adus acasă o medalie de aur, patru de argint și două premii speciale

Autor: Laura Macovei

Mai mulți elevi români au reușit o performanță incredibilă la Olimpiada Internațională de Fizică de la Paris

Sursa: Facebook

Mai mulți elevi români au reușit o performanță incredibilă la Olimpiada Internațională de Fizică de la Paris. Au reușit să câștige o medalie de aur, patru de argint și două premii speciale.

Tineri, dar cu un viitor strălucit în față. Cinci elevi români au reușit să cucerească Parisul la Olimpiada Internațională de Fizică, desfășurată în perioada 17-25 iulie 2025.

Citește și: Ele sunt elevele din Sectorul 6 al Capitalei, care au obținut 10 la Evaluarea Națională! Ana-Sofia, Alesia și Maria vor să urmeze licee și facultăți de prestigiu

Cine sunt elevii români care au cucerit Parisul la Olimpiada Internațională de Fizică

Cinci  elevi români au reușit să obțină mai multe medalii și două premii speciale la Olimpiada Internațională de Fizică, ce a avut loc anul acesta în Paris, în perioada 17-25 iulie 2025.

O medalie de aur, patru de argint și două premii speciale. Așa sună reușita celor șase elevi, care au reprezentat cu mândrie țara noastră la Paris.

Ionuț Gabriel Stan, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, a obținut medialia de aur și cele două premii speciale: premiul special pentru cel mai bun rezultat la proba experimentală şi premiul

special pentru cel mai bun rezultat din Uniunea Europeană.

„O medalie de aur, patru de argint și două premii speciale pentru România, la Olimpiada Internațională de Fizică 2025 (IPhO), desfășurată anul acesta în Franța, la Paris, în perioada 17-25 iulie 2025!

Felicitări,

Ionuț Gabriel Stan, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de aur

Pe lângă medalia de aur, Ionuț Gabriel Stan a primit două premii speciale, ambele foarte valoroase: premiul special pentru cel mai bun rezultat la proba experimentală și premiul special pentru cel mai bun rezultat din Uniunea Europeană, intitulat Parabolic Flight Prize,” a transmis Ministerul Educației, pe pagina de Facebook.

De asemenea, patru elevi au obținut medalia de argint:

Citește și: Ce gest au făcut Mirabela Grădinaru și Nicușor Dan în vizita lor din Austria! Au încălcat aceștia protocolul?

Citește si: Noi imagini cu Mihaela Rădulescu la funeraliile iubitului său! Vedeta privește în gol și face un gest tulburător înainte de a intra în încăperea cu trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner

  • Mihai Bogdan Ciocârlan, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de argint
  • Alexandru Condrea, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de argint
  • Rareș Felix Tudose, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de argint
  • Mendel Emanuel Mendelsohn, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de argint

România, din nou în topul competițiilor internaționale de știință

Echipa României, alcătuită din cinci elevi, a fost coordonată de Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, și de Sebastian Popescu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Anul acesta, la Olimpiada De Fizică din Paris au participat 406 elevi din 87 de țări. IPhO rămâne în continuare una dintre cele mai vechi și prestigioase competiții dedicate fizicii competiționale, mai scrie Ministerul. 

Și România a fost, cândva, țară fondatoare. 

Această ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică marchează finalul participării României la cele patru olimpiade internaționale de fizică desfășurate în anul școlar 2024–2025.

„Olimpiada Internațională de Fizică 2025 (IPhO) este una dintre cele mai vechi și prestigioase competiții internaționale dedicate fizicii competiționale. România se găsește printre țările fondatoare, prima ediție având loc în 1967.

În acest an, la Olimpiada Internațională de Fizică au participat 406 elevi din 87 țări.

Echipa României, formată din 5 elevi, i-a avut lideri pe dna. Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) București, și pe dl. Sebastian Popescu, conf. Univ. Dr. La Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cu această olimpiadă internațională de fizică se încheie șirul a patru olimpiade internaționale de fizică la care a participat România în anul școlar 2024-2025. Coordonarea științifică a loturilor a fost asigurată de către domnul Sebastian Popescu, conf. Univ. Dr. La Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar cea organizatorică de către doamna Naghi Elisabeta Ana, Ministerul Educației și Cercetării.

Felicitări elevilor participanți, profesorilor, părinților și tuturor celor care au contribuit la această performanță!,” a mai scris Ministerul Educației.