Angajații din România ar putea să se bucure de o nouă zi liberă pe parcursul anului 2026, așa cum arată un proiect legislativ aflat în dezbaterea Parlamentului. Deși se poate adăuga o nouă zi liberă în luna februarie, proiectul legislativ dorește și eliminarea a șase sărbători legale din Codul Muncii, reducând astfel radical numărul zilelor libere de pe parcursul unui an.
O nouă zi liberă pentru angajații din România
Un proiect legislativ propus în Parlamentul României aduce în discuție adăugarea unei noi zile libere pentru angajații din România, astfel de dorește modificarea articolului 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii. În prezent, în Codul Muncii sunt trecute 17 zile libere legale. Noua zi liberă legală care ar putea fi introdusă în Codul Muncii este pe 4 februarie, atunci când este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.
Citește și: Angajații români vor avea parte de o nouă minivacanță în luna august 2025
Inițiatorii acestui proiect legislativ doresc ca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului să fie inclusă pe lista sărbătorilor legale pentru a încuraja campaniile de conștientizare și prevenție. „Ziua de 4 februarie, recunoscută la nivel internațional ca World Cancer Day, este dedicată conștientizării, solidarității și mobilizării împotriva cancerului.(...) Instituirea acestei zile nelucrătoare oferă cadrul necesar pentru campanii de informare, acțiuni educaționale și facilitarea accesului la screening”,
e precizează în expunerea de motive a proiectului, potrivit ziuaconstanta.ro.În cadrul aceluiași proiect legislativ, oficialii au propus eliminarea a șase sărbători legale din Codul Muncii. În cazul în care proiectul legislativ va fi adoptat, atunci angajații ar urma să aibă 12 zile libere legale, nu 18.
Cele șase sărbători care ar putea fi eliminate
Proiectul legislativ propus în Parlamentul României dorește eliminarea a șase sărbători legale din Codul Muncii, care sunt 17 în total.
„Este o măsură care va afecta echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Mulți angajați își planifică concediile în funcție de aceste zile libere”, a declarat un expert în legislația muncii, potrivit romaniatv.net.
Zilele libere propuse spre eliminare sunt:
- 6 ianuarie – Boboteaza
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- Vinerea Mare – ultima vineri înainte de Paște
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei
Acest proiect legislativ urmează să fie analizat în comisiile de specialitate, după care va fi votat în plenul Parlamentului. Dacă acest proiect legislativ va fi adoptat, atunci reglementările vor intra în vigoare cel mai devreme de la începutul anului 2026.