A murit Alin Fumurescu! Acesta a fost un simbol în lumea academică din România

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 14 mai 2025, 17:16

Profesorul Alin Fumurescu a murit 

Sursa: Facebook Adrian Hatos

Vestea dispariției lui Alin Fumurescu a generat o undă de șoc în mediul academic românesc, marcând o pierdere resimțită atât de colegi, cât și de foști studenți sau colaboratori.

Personalitate remarcabilă, apreciat nu doar pentru performanțele profesionale, ci și pentru implicarea profundă în educație și cultură, profesorul Alin Fumurescu și-a încheiat parcursul vieții în locuința părinților săi, în statul Texas, SUA.

Ce mesaj a transmis fiica lui Alin Fumurescu, după moartea lui

Anunțul trecerii sale în neființă a fost publicat de revista Dilema, publicație cu care Alin Fumurescu întreținuse o relație profesională constantă, în calitate de colaborator.

Pe lângă prestigiul acumulat în România, cariera sa a cunoscut o dezvoltare notabilă după stabilirea în Statele Unite, în urmă cu mai bine de două decenii.

Format academic în România, Alin Fumurescu a urmat cursurile Facultății de Medicină, dar și pe cele de Filosofie din Cluj. În ciuda acestei duble specializări, viața sa a luat un alt curs odată cu plecarea peste ocean. A obținut doctoratul în SUA și a devenit profesor universitar la University of Houston, unde a predat cursuri de filosofie politică.


Dincolo de cariera academică solidă, Alin Fumurescu avea și o viață personală discretă, dar încărcată de semnificații. Fiica sa, Ana Fumurescu-Moreno, a transmis un mesaj emoționant pe pagina de Facebook a revistei Dilema, evocând aspecte intime ale relației dintre ei, cu sinceritate și profundă nostalgie.

Citește și: Claudiu, profesorul din Vâlcea dispărut în urmă cu 4 ani, a fost declarat mort. Fosta soție și fiul cel mare rămân principalii suspecți

„Nu am avut cea mai bună relație cu tata. Dar, totuși, el m-a învățat să citesc, să scriu, să desenez. Să apreciez muzica clasică, Dalida, Edith Piaf. Datorită lui, cînd alți copii erau cu nasu-n videogames, eu eram cu nasu-n carte, regizam piese de teatru cu copii din cartier, și cream propriile mele ”ziare”.

Tata m-a pus să citesc Pe aripile vîntului la 11 ani și Anna Karenina la 12, să învăț engleza și franceza, să scriu și să public, să fac doctoratul. El mi-a publicat primul articol, în Ziua, cînd eram în clasa a III-a, și el mi-a corectat primele lucrări la universitate; mai tîrziu mă ruga el pe mine să-i corectez articolele și cărțile”, mărturisește fiica acestuia.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Prietenia dintre doi bărbați se poate pierde atunci când apare o femeie între ei sau nu, conform lui Mihai Mitoșeru? "Ei erau certați și într-adevăr, cred că m-am îndrăgostit de ea!"

Alin Fumurescu a lăsat un gol imens în urma sa

Rememorările continuă într-un registru personal, în care se regăsesc fragmente ale unei legături tată-fiică, consolidată prin cultură, învățare și gesturi tandre. Ana reconstituie imaginea unui tată care, deși nu a fost perceput mereu ca apropiat, a exercitat o influență profundă asupra dezvoltării sale intelectuale și umane.

Citește și: Care sunt posibilele cauze ce au dus la moartea profesorului din Buzău, găsit inconștient în fața scării! Se crede că cineva l-ar fi atacat
„Pentru mine, Alin Fumurescu nu a fost “redactor șef,” nici “domn profesor,” ci “tata”. Și, în ultimii ani, “Bunicu” – mai precis, “Bunicu lu’ piticu’”. Datorită lui tata, la un an, Sofia se juca cu bustul lui “Nenea Socrate” și cerea să i se citească din “Nenea Corto”. Datorită lui tata, la 18 luni, Sofia putea identifica pe nume fiecare filozof din Școala din Atena a lui Rafael. Datorită lui tata, la 3 ani jumate, Sofia a început să citească — și să fie mîndră de asta.

În fiecare zi, tata și Sofia își făceau somnul de după-amiază. Dar tata insista că el, de fapt, nu doarme – “închid ochii și mă gîndesc”.

Gîndește-te-n pace, tată.

Ana, fiica lui”,  a mai transmis fiica profesorului.