Cum trăim cu boala Parkinson?

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:09

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor.

Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.

Tulburările legate de boala Parkinson apar cel mai adesea între 50 şi 70 ani; vârsta medie de apariţie a bolii este de 57 ani. La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% şi 80% din celulele din zona de control a activităţilor motorii sunt deja distruse.

Boala Parkinson are o evoluţie progresivă, iar semnele şi simptomele se acumulează în timp. majoritatea pacienţilor beneficiază de numeroşi ani de viaţă activă după stabilirea diagnosticului. Mai mult, spre deosebire de alte afecţiuni neurologice grave, boala Parkinson este tratabilă.

Citește și: Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”

Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner

Tratamentul

este medicamentos şi chirugical dar poate consta şi în implantarea unui dispozitiv pentru stimularea creierului. La scară mondială, boala este diagnosticată la 300 000 persoane în fiecare an. Incidenţa şi prevalenţa bolii cresc odată cu vârsta. Boala Parkinson afectează 1% din persoanele cu vârsta peste 65 ani. Rareori, boala survine în copilărie sau adolescenţă. Incidenţa bolii este de 1,5 ori mai mare la bărbaţi decât la femei.
 

 

Taguri: