Războiul lui Putin accelerează indepartarea UE de combustibili toxici!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 iul 2023, 06:25

Președintele rus a accelerat, din greșeală, "Green Deal" al Europei.

Sursa: PixaBay

Președintele rus a accelerat, din greșeală, "Green Deal" al Europei.

Prin lansarea unei invazii sângeroase în Ucraina, Vladimir Putin a făcut mai mult decât aproape orice altă ființă umană pentru a accelera sfârșitul erei combustibililor fosili.

Imediat după invazia din 24 februarie, țările UE s-au grăbit să își reducă dependența de importurile de cărbune, petrol și gaze rusești, înlocuindu-le cu gaze din alte părți și cu o creștere semnificativă pe termen scurt a energiei electrice produse pe bază de cărbune.

Dar, dincolo de aceasta, apare un val de energie verde și de măsuri de economisire a energiei, care marchează o schimbare permanentă a impulsului pentru eforturile UE în domeniul climei.

Razboiul aduce noi initiative ecologice

"Din punct de vedere climatic, războiul din Ucraina poate fi văzut ca o binecuvântare", a declarat marți Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.

"Vom investi mult mai mult în energie regenerabilă, în soluții de economisire a energiei."

Acordul ecologic al UE a avut ca obiectiv ca blocul să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050- dar, datorită lui Putin, ecologizarea a devenit acum parte din agenda de securitate a UE.

"Avansarea tranziției cu ajutorul energiilor regenerabile este o necesitate strategică pentru Europa și pentru lume", a declarat Francesco La Camera, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile.

"Pe termen mediu și lung, criza ucraineană va accelera tranziția către o energie curată și, în special, regenerabilă."

 

Sanctiunile ajuta Europa pe mai multe planuri

Ca răspuns la invazie, blocul a propus pachetul REPowerEU. Anunțat la mai puțin de două săptămâni după ce trupele rusești au mărșăluit în Ucraina, acesta vizează reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două treimi în acest an (lucru la care a contribuit și faptul că Kremlinul a închis singur robinetele) și să facă Europa independentă de combustibilii fosili ruși înainte de sfârșitul deceniului.

"Putem face acest lucru, și o putem face rapid", a declarat la vremea respectivă șeful UE pentru afaceri ecologice, Frans Timmermans. "Tot ce avem nevoie este curajul și curajul de a ajunge acolo."

Dar următorii doi ani nu vor fi ușori. Invazia a prins UE la jumătatea drumului în transformarea sa energetică. O mare parte din bazele unui viitor mai ecologic sunt deja puse, dar capacitatea în toate domeniile, de la formarea lucrătorilor pentru izolarea clădirilor și instalarea de turnuri eoliene, la reducerea birocrației pentru obținerea de autorizații pentru energia eoliană și solară, la reproiectarea

rețelelor pentru a face față energiilor regenerabile și la creșterea producției de hidrogen, este încă în lucru.

Finanțarea REPowerEU și creșterea obiectivelor privind energia din surse regenerabile sunt încă în dezbatere în cadrul instituțiilor UE, dar consumatorii, întreprinderile și unele guverne naționale reacționează în mod clar.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Țară după țară a citat războiul și criza energetică care a urmat ca o justificare suplimentară pentru a cheltui mai mult pentru programe ecologice- accelerând o schimbare ecologică care era deja în curs de desfășurare.

În cadrul REPowerEU, Bruxelles a oferit guvernelor naționale o listă de politici, inclusiv reducerea birocrației pentru proiectele de energie regenerabilă și creșterea obiectivelor pentru energie curată și eficiență energetică.

Romania, in mod surprinzator, sporeste cel mai ambitios obiectivele

Răspunsul a fost inegal. În multe capitale, atenția politică s-a concentrat mai degrabă pe necesitatea de a asigura gazul pentru iarna care se apropie, decât pe impulsionarea politicii ecologice. Cu toate acestea, au fost lansate noi politici în întregul bloc. România și-a sporit obiectivele pe termen scurt în materie de energie regenerabilă, Estonia a convenit să își decarbonizeze întreaga energie electrică până în 2030, iar Grecia a introdus prima sa politică privind energia eoliană offshore.

De asemenea, criza a dat un nou impuls și a conferit o oarecare atracție în materie de securitate națională subiectului, de multe ori neinteresant, al creșterii eficienței energetice a Europei.

Modernizarea locuințelor și, în general, creșterea eficienței energetice au reprezentat o parte importantă a multor strategii naționale de redresare a COVID, sprijinite de pachetul de stimulare a UE pentru pandemie, dar acum politicienii au putut să facă referiri la polistiren și la ferestrele cu geamuri cu ajutorul războiului.

Acesta a fost mesajul atunci când guvernul olandez a introdus un program de 4 miliarde de euro pentru renovarea a 2,5 milioane de locuințe până în 2030, la câteva săptămâni de la invazie, și din nou în iulie, când Fondul pentru climă și transformare al Germaniei a inclus 56,3 miliarde de euro pentru modernizarea clădirilor.

 

 

Citeste si: Putin se razgandeste si ofera gaz prin Nord Stream 2. Germania refuza!

Citeste si: Ce poti sa faci sa consumi mai putina electricitate sau gaz iarna asta

Citeste si: Economia Rusiei din ce in ce mai rau dupa razboi