Rata deceselor a scăzut cu până la 50% la Spitalul Pantelimon, după plângerile referitoare la presupuse practici criminale de la ATI

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 aug 2024, 13:23

Decesele la Spitalul Pantelimon au scăzut semnificativ, după plângerile privind practicile neconforme ale doctorițelor

Sursa: Libertatea

Rata deceselor de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a scăzut semnificativ după ce au fost depuse plângeri referitoare la presupuse practici criminale.

Conform statisticilor furnizate de spital magistraților, după depunerea sesizării în luna mai 2024, rata deceselor a scăzut cu 50%, de la o medie de 67 de pacienți pe lună la 46. 

Citește și: O altă doctoriță face lumină în cazul medicilor arestați de la Spitalul Pantelimon: „Două copile super deștepte sunt arestate pe nedrept”

Sute de plângeri privind pacienţi morţi la spitalul Pantelimon

Un factor cheie în această scădere este renunțarea la o practică controversată de către una dintre doctorițele acuzate, care anterior nu participa la resuscitarea pacienților și reducea dozele de noradrenalină, un medicament vital pentru menținerea tensiunii arteriale în situații critice.

După sesizarea făcută de una dintre asistente, doctorița a început să respecte protocolul standard, ceea ce pare să fi contribuit la îmbunătățirea semnificativă a supraviețuirii pacienților.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”

„Relevant sub acest aspect apreciază judecătorul de drepturi şi libertăţi este şi faptul că, începând cu luna mai, luna următoare sesizării făcute de martora..., practica inculpatei... s-a modificat în sensul că nu a mai modificat ratele de noradrenalină, participând

parţial la manevrele de resuscitare, lucru pe care nu-l făcea anterior. Totodată, martorul... a mai arătat că manevrele de resuscitare durează, în prezent, ca urmare a sesizării, 45 de minute conform protocolului şi nu mai sunt întrerupte de inculpată, iar pacienţii declaraţi exitus sunt ţinuţi conform protocolului conectaţi la aparate pentru alte 2 ore după deces. Din datele statistice ale deceselor din perioada 01.01.2023-30.06.2024 transmise de Spitalul Sf.
Pantelimon Bucureşti faptul că, în luna mai 2024, luna imediat următoare sesizării faptelor, s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023-30.04.2024 era de 67/lună
”,
se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Cele două doctorițe au fost arestate

Judecătorul care a dispus arestarea preventivă a celor două doctorițe anesteziste, Maria Miron și Mirela Păiuș, a respins categoric ipoteza că acestea ar fi acționat din neglijență sau lipsă de competență profesională.

În baza probelor colectate în faza de urmărire penală, instanța a concluzionat că acțiunile lor par a fi fost deliberate.

Cazul a atras atenția publicului și a determinat un val de plângeri suplimentare la Parchet din partea rudelor altor pacienți care au decedat la același spital. Peste 100 de sesizări au fost primite, toate urmând să fie evaluate de anchetatori pentru a determina dacă există suspiciuni rezonabile de malpraxis sau alte infracțiuni similare.

În prezent, Maria Miron și Mirela Păiuș sunt arestate preventiv sub acuzațiile de omor calificat și tentativă de omor calificat, ambele cu premeditare. Decizia Tribunalului București a fost contestată, iar procesul de apel este programat să aibă loc pe 20 august la Curtea de Apel București.

 


La intrarea în „Casa iubirii”, Bianca Giurcă a încercat să își țină identitatea ascunsă, pentru a-i ține în suspans pe concurenți. Însă Patrick a intuit imediat cine este tânăra din spatele paravanului din camera roșie.