Raed Arafat avertizeaza: "Dacă nu respectăm regulile de Paște, vom putea avea creșteri în 14 zile. Vor fi pomeni, după sărbători"

,

Secretarul de stat Raed Arafat insistă să stăm acasă de sărbători și să nu mergem în vizită, pentru că acest lucru ar putea duce la o explozie de cazuri peste două săptămâni.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile impuse de autorități cu ocazia Paștelui, în termen de 14 zile o să avem o creștere rapidă a cazurilor de infecții și decese.

Cel mai important lucru este să păstrăm distanțarea socială. Dacă nu respectăm regulile de Paște, vom putea avea creșteri în 14 zile. Vor fi pomeni, după sărbători. Riscăm ca în 14 zile să avem un număr de infecții crescut rapid.

Dacă nu respectăm regulile, peste 14 zile o să culegem roadele tragice. Încă hopul nu este trecut. Autoritățile nu pot opri virusul, oamenii trebuie să ne ajute”, a spus Raed Arafat la Digi24, potrivit redactia.ro

Raed Arafat a adăugat că restricțiile pot să mai dureze încă 3-4 săptămâni și că că, în acest moment, nu se pune problema unei relaxări a măsurilor. Secretarul de stat face un apel la populație să mai aibă răbdare o perioadă, însă a explicat că și ulterior relaxării măsurilor va trebui să trecem în etapa de conviețuire cu noul coronavirus, iar populația va trebui să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă.

Aportul medicilor este unul extrem de important, dar ei se ocupă de cazurile din spitale. Mai important este aportul populației, oameni care trebuie să fie responsabili, să nu ajungă la spital, să nu se îmbolnăvească și să permită sistemului medical nu fie suprasolicitat. Comportamentul populației este extrem de important, iar rugămintea mea pentru toți este să nu ia în considerare ceea ce se vorbește în spațiul public, că e gata, că ne relaxăm, că nu mai este nevoie să ne protejăm.

Nu suntem în situația de a impune o relaxare a măsurilor. Rog populație să nu meargă în vizite de Paște, să nu primească alți oameni în case. Dacă au ceva de dus, să lase la ușă și să plece. Chiar și câteva minute pot fi fatale pentru acel om. Intrăm într-o perioadă de Sărbători, acum este bine și peste câteva zile vom culege foarte mulți bolnavi, vom avea cazuri grave.

Până la găsirea unui vaccin, măsurile de igienă, masca pe față, distanțarea socială, toate aceste măsuri vor continua și după ce trece valul. Acestea sunt măsuri de conviețuire cu virusul respectiv, care nu dispare, cel puțin nu vedem să fie semne în acest sens.

Dacă aveam un vaccin era mult mai simplu, dar și după ce vom avea o relaxare a măsurilor, măsurile de igienă și distanțare socială vor fi menținute.

Din acel moment, soluția este în mâinile populației, toți vor avea o responsabilitate foarte mare. ”, a spus Raed Arafat.

Citeste si: Ultima ora: Creste numarul de testari pentru coronavirus in Romania si se schimba definitia de caz

Citeste si: Recomandarile Politiei Romane pentru perioada Sarbatorilor Pascale

Citeste si: Ce se intampla in aceste momente la granita Romaniei? Aproape 10.000 de persoane au intrat in tara in ultimele 24 de ore

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce se va întâmpla în România după Paște? Alexandru Rafila: "La o săptămână - zece zile de la Paște, vom avea..."

Americanii recunosc și își cer scuze pentru EROARE. Atacul cu dronă din Kabul a ucis 10 nevinovați, nu jihadiști ai ISIS-K

DEZASTRU! Emma Răducanu NU a câștigat US Open. Cum a trișat. I se retrage....

Ultima ora: Creste numarul de testari pentru coronavirus in Romania si se schimba definitia de caz

Medicul Tudor Ciuhodaru: "Una spun guvernantii si alta fac. Trebuie sa fii prost sa crezi si sa asculti de autoritati"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies