Puzzle potrivit în funcție de vârsta copiilor

Când îți dorești ca și copilul tău să rezolve cu ușurință și entuziasm puzzle-uri, ai grijă să îi oferi modeul potrivit. Iată cum alegi puzzle-urile potrivite în funcție de vârstă și etapa de dezvoltare în care se află cel mic:

Puzzle pentru bebeluși (0-1 ani)

Bebelușii pot începe să se joace cu puzzle-uri foarte simple la vârsta de aproximativ 6 luni sau când încep să stea singuri în fund.

Cele mai bune puzzle-uri pentru bebeluși sunt puzzle-uri de tip insert cu foarte puține piese – un puzzle pentru un bebeluși este mare, gros și are aproximativ 3 piese. Puzzle-urile cu butoane sunt unele dintre cele mai potrivite opțiuni pentru copiii atât de mici. Aceste puzzle-uri pot fi figurie simple care reprezintă animale, fructe, forme geometrice, de preferat în culori cât mai puternice și contraste, pentru că bebelușîi să le poată distinge cât mai bine, vederea lor fiind încă în plină dezvoltare. Lemnul este cea mai bună alegere ca și material pentru puzzle-urile destinate bebelușilor.

Puzzle pentru copii mici (1-3 ani)

Pe măsură ce cresc, copiii trec și la puzzle-uri ceva mai complexe. Atunci când ajung în jurul vârstei de 2 ani, au deja mai multă experiență și vor manevra cu mai multă ușurință puzzle-urile cu mai multe piese. Pentru acești copii, cele mai căutate sunt puzzle-urile de 5-16 piese mari, cu imagini simple, luminoase și clare.

Subiecte precum animale sau habitate precum junglă, oceanele, munții sau deșerturile sunt opțiuni excelente pentru copii mici. Alte subiecte precum camioanele, bărcile sau avioanele sunt, de asemenea, foarte iubite atât de băieței, dar și de fetițe.

Puzzle pentru preșcolari (3-5 ani)

Începând cu vârstă de 3 ani, copiii încep să rezolve chiar și puzzle-uri care au 24 de piese. Preșcolarii mai mari (4 ani) vor putea face cu ușurință și puzzle-uri de 48 de piese de mărime medie.

În acest stadiu, imaginile cu contrast ridicat, cu o mulțime de culori strălucitoare și figuri clar conturate sunt încă ideale. Atât puzzle-urile de podea, cât și cele de cadru sunt ideale pentru preșcolari.

Poți alege orice material pentru puzzle pentru preșcolari, din carton, puzzle din spumă sau lemn, atâta timp cât este robust, în special cartonul.

În ceea ce privește subiectele, preșcolarii iubesc aproape întotdeauna puzzle-urile cu animale, dar și cele cu mijloace de transport, desene animate, harta lumii, dragoni, unicorni, dinozauri și spațiul cosmic.

Puzzle pentru copii mari (5-8 ani)

La această vârstă copiii rezolvă deja puzzle-uri complexe chiar și cu 180 de piese, mici. Tematicile preferate sunt spațiul cosmic, dinozaurii, animalele și habitatele lor, oceanul, personajele de desene animate și multe altele.

Puzzle-urile pentru copii de 8-11 ani

În acest moment, copiii încep de obicei să-și piardă interesul pentru puzzle-uri. Dar îi poți menține motivația și interesul cu puzzle-uri pe care le pot considera o adevărată provocare.

Cele care au 200 de piese pot fi un bun început pentru copiii de această vârstă. Imaginile pot include opere de artă fascinante, peisaje, orașe și modele complexe. Pe lângă alegerea subiectelor care reflectă interesele copilului, este important să îi oferi cât mai multe alternative pe care le găsești pe Art of Play.

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Cookies