Protest impotriva eutanasierii cainilor fara stapan la sediul Curtii Constitutionale

,

Curtea Constitutionala discuta legea privind situatia cainilor fara stapan. Persoanele care se opun eutanasierii protesteaza in timp ce judecatorii dezbat noul proiect de lege.

Potrivit Mediafax, cateva zeci de persoane care se opun eutanasierii cainilor maidanezi protesteaza, miercuri, in fata sediului Curtii Constitutionale, de la Palatul Parlamentului, manifestatia avand loc in timp ce judecatorii constitutionali iau in discutie legea privind cainii fara stapan.

Manifestantii care s-au strans la intrarea dinspre Calea 13 Septembrie in Palatul Parlamentului, unde este si sediul Curtii Constitutionale, cer judecatorilor sa declare neconstitutionala legea privind cainii fara stapan. Acestia scandeaza "Dreptul la viata" si au pancarte pe care scrie "Stop crimei", "Stop eutanasiei", "Abandonarea puilor este sursa cainilor de pe strazi. Nu mai arunca puii pe strada!" si "Sterilizarea cainilor este singura masura eficienta pe termen lung".

Presedintele Asociatiei "Cutu, cutu", Marcela Pisla, a spus ca oamenii trebuie sa accepte ideea ca sterilizarea este unica forma care duce la disparitia cainilor de pe strada. "Sterilizarii nu i s-a acordat niciodata sansa de a fi aplicata. Nu am avut niciodata sterilizare prevazuta in vreo lege. Eutanasiei insa i s-a acordat sansa de a fi aplicata intre 2001 si 2008, conform OUG 155/2001, si s-a vazut ca nu rezolva, strada este plina de caini", a aratat Marcela Pisla, intr-un comunicat de presa.

Ea a precizat ca protestul de miercuri este organizat pentru sustinerea sesizarii de neconstitutionalitate a legii si impotriva eutanasiei, fiind autorizat pana la ora 15.00. Protestul are loc in timp ce Curtea Constitutionala ia in discutie sesizarea de neconstitutionalitate in cazul Legii privind cainii fara stapan.

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu exceptia UDMR, a atacat la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor.

Cei 30 de parlamentari sustin, in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, ca actul normativ nu conduce la impiedicarea inmultirii si proliferarii cainilor fara stapan, ci traumatizeaza societatea civila, "demers care nu este de natura a traduce drepturile fundamentale ale omului in Romania".

Parlamentarii semnatari solicita Curtii sa supuna Legea de modificare si completare a Ordonantei de urgenta 155/2011 controlului de constitutionalitate, astfel incat aceasta sa fie trimisa, spre o noua examinare, Parlamentului. In documentul citat se mai arata ca anumite articole din lege incalca prevederile constitutionale referitoare la respectarea tratatelor internationale in materie.

 

 

Citește și:

Cum a murit sefa UPU Fetesti, infectata cu coronavirus, fara boli cronice? Medicul Mioara Neagu avea doar 48 de ani

Unde poți dona haine și îmbrăcăminte în București pentru oamenii nevoiași

Cum scapi de gândacii de bucătărie. 7 metode eficiente

Acte și documente necesare schimbării permisului auto în 2021

Cât costă un kw de energie electrică


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies