Programul Casa Verde se relansează: Beneficiarii au la dispoziție 90 de zile pentru a alege un instalator și pentru a depune dosarul

Autor: Cristina Mocanu

Se relansează programul Casa Verde.

Sursa: pexels.com

Ministerul Mediului a anunțat că Programul Casa Verde va fi relansat

Într-un moment așteptat cu interes de către cei interesați de energie verde, Programul Casa Verde revine în prim-plan, oferind beneficiarilor posibilitatea de a relua demersurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice. După o suspendare de patru luni, Ministerul Mediului anunță oportunitatea de a accesa finanțare pentru proiecte sustenabile, redeschizând ușa către o Românie mai verde și mai eficientă energetic.

Programul Casa Verde va fi relansat

Ministerul Mediului aduce vești bune pentru toți cei interesați de sursele de energie regenerabilă, anunțând reluarea Programului Casa Verde pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

După o perioadă de aproximativ patru luni de suspendare, beneficiarii au acum oportunitatea de a relua demersurile pentru obținerea finanțării de 20.000 de lei, destinată implementării sistemelor de energie solară.

Programul Casa Verde, dedicat instalării panourilor fotovoltaice în gospodării, se deblochează începând de marți, la ora 10:00. Aproximativ 25.000 de beneficiari care nu au selectat un instalator până la data suspendării au acum 90 de zile la dispoziție pentru a alege un instalator validat prin intermediul aplicației oferite de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Beneficiarii au la dispoziție 90 de zile pentru depunerea dosarului

Beneficiarii care nu au reușit să aleagă un instalato r până la data suspendării pot accesa aplicația informatică a AFM, unde vor găsi lista completă a instalatorilor validați. Aceștia au la dispoziție 90 de zile pentru a selecta un instalator și pentru a începe procesul de depunere a dosarului. Această măsură vine în contextul unui acord încheiat între autorități și un instalator din Bihor, care a generat suspendarea programului în septembrie 2023.

Suspendarea Programului Casa Verde a survenit în urma unui demers juridic al unui instalator din Bihor, care a contestat respingerea sa din program. După încheierea unui acord cu autoritățile, acest instalator a reintrat în program, deblocând astfel relansarea acestuia. Această înțelegere a permis continuarea proiectelor și eliminarea blocajului care a afectat mii de potențiali beneficiari.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla 2024

Ministerul Mediului anunță că, în cazul solicitanților care revin în statusul "în verificare conformitate și eligibilitate", instalatorii au la dispoziție maximum 5 zile, începând cu data de 23 ianuarie 2024, pentru a remedia orice situație eronată aplicată în aplicație. Această etapă este esențială pentru asigurarea corectitudinii procesului de validare a dosarelor depuse de beneficiari.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, subliniază importanța relansării Programului Casa Verde și proiectează că, în cel mai scurt timp, aproximativ 90.000

de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric, producând în același timp energie curată, fără emisii și poluare. Cu un buget record de 2 miliarde lei pentru anul 2024 și aproximativ 100.000 de potențiali beneficiari, se anticipă că acest an va marca creșterea semnificativă a adoptării tehnologiei fotovoltaice în gospodăriile din întreaga țară.

 

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru Programul Casa Verde?

AFM a eliberat pentru anul 2023 criteriile de eligibilitate ale persoanelor fizice ce doresc să aplice pentru casa verde, iar potrivit articolului 15 acestea sunt:

Beneficiază de finanțare solicitantul persoană fizică care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este persoană fizică cu domiciliul în România;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

b) nu are obligații restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislației naţionale în vigoare;

c) domiciliază la adresa unde se va implementa proiectul;

d) este proprietar al imobilului-construcție pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, este proprietar/deține un drept de folosință şi asupra imobilului-teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; nu este eligibil solicitantul al cărui drept de proprietate asupra imobilului construcție şi/sau teren este înscris provizoriu în cartea funciară;

Citește și: Ghidul Tău pentru Sisteme Fotovoltaice: Panouri, Invertoare și Baterii

e) imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfăşoară activităţi economice, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară; de asemenea, destinația construcției, așa cum reiese din extrasul de carte funciară, este exclusiv pentru locuință;

f) se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat;

g) nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăți comune şi proprietăți individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente;

h) nu este eligibil solicitantul sau coproprietarii/devălmașii care:

1. a/au beneficiat de finanțare în cadrul programului derulat în temeiul Ordinului ministrului mediului apelor și pădurilor nr. 1.287/2018, cu modificările și completările ulterioare, pentru același imobil pentru care solicită finanțare;

2. a/au încheiat contract de finanțare cu AFM aflat în vigoare, în baza unei cereri de finanțare aprobate anterior în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în rețeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului apelor și pădurilor nr. 1.287/2018, cu modificările și completările ulterioare, pentru același imobil pentru care solicită finanțare;

3. urmează să încheie cu AFM, în baza unei cereri de finanțare aprobate anterior în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în rețeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului apelor și pădurilor nr. 1.287/2018, cu modificările și completările ulterioare, contract de finanțare pentru același imobil pentru care solicită finanțare.

Persoanele care doresc să afle mai multe detalii pot accesa site-ul afm.ro.

Astfel, reluarea Programului Casa Verde deschide noi perspective pentru dezvoltarea energiei regenerabile în România. Cu un proces de selecție simplificat și oportunități de finanțare considerabile, se anticipează că numeroase gospodării vor adera la această inițiativă, contribuind la creșterea capacității de producție a energiei solare și la reducerea amprentei de carbon a țării. Este un pas important în direcția unei economii mai verzi și durabile.