Proceduri moderne pentru tratarea celor mai frecvente boli ginecologice

Proceduri moderne pentru tratarea celor mai frecvente boli ginecologice

Bolile ginecologice care in mod normal necesita interventie chirurgicala clasica pot fi tratate in prezent si prin proceduri mai putin agresive pentru organism.

Astfel, recuperarea va fi mai rapida, iar riscul de complicatii mai mic. Iata care sunt cele mai noi proceduri pentru tratamentul celor mai frecvente boli ginecologice.

Histeroscopia

Histeroscopia este atat o metoda de diagnostic, cat si de tratament al bolilor ginecologice. Procedura utilizeaza un dispozitiv numit histeroscop. Acesta este un tub subtire prevazut cu o camera video, care este conectat de un monitor. 

Histeroscopia dureaza cateva minute si se efectueaza fara anestezie.

Pacienta se asază pe masa ginecologica, iar medicul introduce un speculum in vagin (dispozitiv care mentine vaginul deschis). Apoi, medicul insereaza histeroscopul in interiorul uterului. Procedura nu este dureroasa, dar poate produce o senzatie de disconfort. 

Daca in timpul histeroscopiei de diagnostic se depisteaza anumite afectiuni, procedura va deveni una de tratament, pentru ca prin histeroscop se pot introduce diferite instrumente medicale. Prin aceasta procedura pot fi tratate urmatoarele afectiuni:

Polipi endometriali – excrescente de consistenta moale in interiorul uterului.

Fibroame uterine – tumori necanceroase la nivelul peretilor uterini.

Sindromul Asherman (sinechia uterina) – adeziuni (cicatrici) la nivelul uterului.

Sangerari abundente (hemoragii) – ablatia endometriala se efectueaza in timpul histeroscopiei, pentru a distruge tesuturile care cauzeaza sangerarile.

Sept uterin (malformatie uterina).

Chirurgia laparoscopica

Chirurgia laparoscopica presupune utilizarea unui laparoscop, un tub prevazut cu o sursa de lumina si o camera video, care ajuta la ghidarea procedurii.

Procedura consta in efectuarea unor mici incizii la nivelul abdomenului, prin care se introduc instrumentele necesare tratamentului. Metoda se utilizeaza pentru tratarea:

Fibroamelor uterine

Chisturilor ovariene

Afectiunilor trompelor uterine

Tumorilor canceroase

Chirurgia robotica

Chirurgia robotica presupune efectuarea unor interventii chirurgicale minim-invazive cu ajutorul unui aparat cu tehnologie avansata. Robotul Da Vinci prevazut cu 4 brate si o camera video permite tratarea cu precizie a afectiunilor, prin incizii de mici dimensiuni.

Medicul coordoneaza robotul de la distanta, prin manevrarea unei console. Prin aceasta metoda pot fi tratate mai multe afectiuni ginecologice:

Fibrom uterin prin histerectomie (indepartarea uterului) si miomectomie (indepartarea fibroamelor)

Adenomioza (histerectomie)

Chist ovarian

Endometrioza infiltrativa

Cancer uterin (histerectomie)

Cancer de col uterin (histerectomie)

Prolaps genital

Hidrosalpinx (trompe uterine blocate).

Embolizarea fibromului uterin

Procedura de embolizare a fibromului uterin trateaza aceasta afectiune prin blocarea arterelor care alimenteaza cu sange tumora. Interventia foloseste tehnica cateterismului. Aceasta consta in efectuarea unei punctii (intepatura) la nivelul bratului, sub anestezie locala. Aici, medicul monteaza un dispozitiv mic din plastic numit teaca arteriala. 

Prin acesta, medicul va insera un tub subtire numit cateter, care va fi introdus prin vasele de sange catre arterele uterine. La acest nivel, medicul injecteaza particule speciale prin cateter, care au rolul de a bloca arterele care iriga fibromul.

Procedura se repeta pentru artera uterina opusa. Interventia dureaza 30-60 de minute, iar spitalizarea este necesara doar 24 de ore. Poti beneficia de embolizare pentru fibrom uterin la Centrele Ares

Chirurgie laser

Chirurgia laser presupune utilizarea unui fascicul luminos care emite energie termica. Cu ajutorul acestuia, tesutul nedorit este indepartat. Afectiunile ginecologice care pot fi trate prin chirurgia laser:

Cervicita (inflamatia colului uterin)

Tumori canceroase (cancerul de col uterin)

Malformatii uterine

Fibroame uterine

Endometrioza

Polipi uterini

Sindromul de relaxare vaginala.

Crioterapie 

Crioterapia reprezinta o procedura de inghetare a tesuturilor afectate, cu ajutorul azotului lichid. Tesutul afectat este inghetat, iar apoi acesta se autoelimina. Crioterapia este utila in tratarea:

Tumorilor canceroase

Negilor genitali

In concluzie, bolile ginecologice pot fi tratate si prin proceduri moderne, mai blande pentru organism, cu riscuri si complicatii minime.

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Cookies