PREMIILE NOBEL 2012: Serge Haroche si David J. Wineland, laureatii premiului pentru fizica

PREMIILE NOBEL 2012: Serge Haroche si David J. Wineland, laureatii premiului pentru fizica

Cercetatorii francez Serge Haroche si american David J. Wineland au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe 2012, informeaza site-ul oficial al premiului.

Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".

 

In 2011, castigatorii premiului Nobel pentru fizica au fost cercetatorii Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) si Adam G. Riess (SUA). Cei trei savanti au fost recompensati pentru descoperirea faptului ca Universul se afla intr-o expansiune accelerata.

 

Sezonul Nobel pe 2012 a debutat luni, cand cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul pentru medicina pentru cercetarile lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

 

Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie. Castigatorul premiului Nobel pentru literatura va fi anuntat joi. Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.

 

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

 

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies