Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut Nicolae Ciucă președintelui Ucrainei

,
Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski

Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski

[Sursa foto: Facebook Guvernul României]

O delegație a României în frunte cu premierul Nicolae Ciucă a efectuat astăzi, 26 aprilie 2022, o vizită de lucru la Kiev. Delegația formată din premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților (Marcel Ciolacu), ministrul Afacerilor Externe (Bogdan Aurescu) și ambasadorul României în Ucraina (Cristian- Leon Țurcanu) a fost întâmpinată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.


In articol:

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă s-a aflat astăzi față în față cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut premierul României președintelui Ucrainei. 

Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski. Delegația României a ajuns la Kiev 

Premierul României, Nicolae Ciucă, însoțit de o delegație formată din președintele Camerei Deputaților (Marcel Ciolacu), ministrul Afacerilor Externe (Bogdan Aurescu) și ambasadorul României în Ucraina (Cristian- Leon Țurcanu) a efectuat astăzi, 26 aprilie 2022, o vizită de lucru la Kiev.

Delegația României la Kiev întâmpinată de Volodimir Zelenski

Delegația României la Kiev întâmpinată de Volodimir Zelenski

[Sursa foto: Facebook Guvernul României]

Delegația din România a fost întâmpinată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de premierul Denis Shmyhal și de președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk. 

Citeste si: Cât este în prezent nivelul radiațiilor în Cernobîl. Au trecut 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă  

Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei.

Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale. 

„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

L-am asigurat de sprijinul deplin al României în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară.

L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.

Citeste si: Ea este Kira, fetița de numai 3 luni care a fost ucisă ieri în atacul cu rachete asupra orașului Odesa

Comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între societățile noastre. Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică.

Totodată, am transmis președintelui Zelenski că sprijinim aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare.„,  este mesajul postat de premierul României pe pagina de Facebook în urma întâlnirii cu președintele Volodimir Zelenski. 

Delegația României la Kiev

Delegația României la Kiev

[Sursa foto: Facebook Guvernul României]

Ce i-a cerut premierul României președintelui Ucrainei

Prim-ministrul României a subliniat faptul că România este disponibilă și interesată să participe substanțial la procesul de reconstrucție post-conflict a Ucrainei, în funcție de parametrii și prioritățile definite de autoritățile ucrainene, urmând a fi stabilit un dialog bilateral dedicat, concret pe acest subiect.

Pe palier bilateral, premierul Ciuca a transmis dorința avansării relației româno-ucrainene  la un nivel superior, pornind de la potențialul de cooperare existent, interesele comune de securitate și solidaritatea între cele două popoare, manifestată cuprinzător, în mod concret, de la declanșarea agresiunii ruse.

Prim-ministrul României a arătat că deschiderea și compasiunea poporului român față de semenii din Ucraina reprezintă nu numai imaginea atașamentului la valori comune, ci și un veritabil mandat pentru autoritățile celor două state de a îmbogăți și eleva relația bilaterală.

Citeste si: Cum arată uzina Azovstal din Mariupol, unde s-ar adăposti zeci de copii și femei de atacurile armatei ruse

Premierul român a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură între cele două societăți și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români în timpul războiului, exprimând așteptarea ca, prin asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale acestora, inclusiv a celor lingvistice, societatea ucraineană să devină mai puternică și coezivă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul ferm al României pentru aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și a transmis felicitări Kievului pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare. Cu această ocazie, a menționat poziția României care a susținut constant ca Uniunea Europeană să ofere o perspectivă europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, care merită să facă parte din familia europeană”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Premierul Ciucă a discutat cu înalții oficiali ucraineni și cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluții.

Citeste si: „Măcelarul de la Bucha”, binecuvântat de Biserica Ortodoxa Rusă! El este comandantul care a ordonat violurile si crimele de lângă Kiev

Toți interlocutorii ucraineni au mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană și pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanșarea agresiunii militare ruse.

Aceștia au prezentat evoluțiile din teren ale confruntării militare și necesitățile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat și susținut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relația bilaterală româno-ucraineană și au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români. 

Sursă: știripesurse.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Bilanț coronavirus vineri, 7 octombrie 2022. Ce s-a întâmplat cu numărul infectărilor în ultimele 24 de ore. Ministerul Sănătății a făcut anunțul

Putin a primit cadouri de ziua lui de la omologi: Lukașenko i-a oferit un tractor, Rahmon o piramidă din pepeni (FOTO)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Preț benzină și motorină vineri, 7 octombrie 2022: Vești bune pentru șoferi! Ce se întâmplă cu prețul carburanților la final de săptămână

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies