Povestea singurului film turcesc ajuns pe lista scurtă pentru nominalizările la Oscar

Turcia a avut mai multe tentative de a trimite filme la gala Premiilor Oscar, însă în întreaga istorie doar unul a ajuns pe lista scurtă pentru nominalizări.

Turcii au o tradiție bogată în industria cinematografică, însă niciodată nu au fost nominalizați la Premiile Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".

O singură dată au fost aproape să primească o nominalizare, în 2008, cu filmul Three Monkeys.

Acesta a ajuns pe lista scurtă cu propuneri, însă a ratat la mustață șansa de a fi nominalizat.

Filmul a fost regizat de Nuri Bilge Celan, iar în rolurile principale s-au aflat Yavuz Bingol și Hatice Aslan.

Este un film cu multe intrigi și răsturnări de situație, care a avut un succes major în Turcia. Filmul ne prezintă povestea cuplului Eyup- Hacer, care se confruntă cu o situație delicată.

Eyup este șoferul unui politician pe nume Servet, care, după ce a adormit la volan, a lovit un pieton în mijlocul drumului și a fugit de la locul accidentului. Speriat că accidentul l-ar putea afecta în cursa electorală, Servet i-a propus lui Eyut să ia fapta asupra sa, promițându-i în schimb o sumă uriașă de bani, dar și plata în continuare a salariului.

Eyup acceptă propunerea lui Servet, însă în timp ce acesta se afla în detenție, soția sa, Hacer, are o aventură cu politicianul care l-a băgat în belele.

De această aventură află și fiul lui Eyup și al lui Hacer, Ismail.

După nouă luni în închisoare, Eyup este eliberat, dar Hacer este în continuare îndrăgostită de Servet. Ea își dorește să continue aventura, dar Servet se opune. La scurt timp distanță, Servet este găsit mort, iar polițiștii îl văd suspect pe Eyup, după ce au aflat că soția sa avea o aventură cu Servet. În cele din urmă, Ismail i-a spus mamei sale că el a fost cel care a comis crima.

Ulterior află și Eyup, care merge să se reculeagă la o moschee, unde dă peste un om sărac. Acestuia i-a propus tocmai târgul primit din partea lui Servet cu 9 luni în urmă: să ia crima asupra sa în schimbul unei sume de bani.

Chiar dacă nu a prins nominalizările pentru Oscar, acest film a concurat la Festivalul de la Cannes din 2008, iar regizorul Ceylan a câștigat la categoria sa.

Ce filme sunt favorite la Premiile Oscar 2021

La pariuri online sunt deja disponibile cotele pentru gala Premiilor Oscar 2021, programată pe 25 aprilie la Teatrul Dolby din Hollywood.

Marele favorit este filmul Nomadland, care are cota 1.65. Nomadland ne prezintă povestea lui Fern (interpretată de Frances McDormand), o femeie trecută de prima tinerețe care a pierdut cam tot ce avea în timpul Marii Recesiuni.

I-a mai rămas un van în care locuiește. Nomadland a câștigat deja marile premii la Festivalul de Film de la Veneția și la Toronto International Film Festival, fiind primul din istorie care reușește această performanță.

Pe locul doi pe lista bookmakerilor se află The Trial of the Chicago 7, cu cota 3.75. Acest film recuperează teren, iar cota sa scade de la o săptămână la alta. Regizat de Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7 prezintă o poveste inspirată din fapte reale, a grupului care a militat împotriva războiului din Vietnam. Cei șapte acuzați au trebuit să înfrunte un sistem ostil, care îi dorea doborâți pentru incitare la proteste. Filmul poate fi urmărit pe Netflix.

Mank este al treilea film de pe lista favoriților, cu o cotă de 11.00. La un moment dat, Mank era văzut cu șanse foarte mari să câștige marele premiu, dar cota e în creștere. Filmul ne arată momentul realizării scenariului pentru filmul Citizen Kane și problemele inerente din acea perioadă. Din distribuție fac parte actori precum Amanda Seyfried, Lily Collins și Arliss Howard. Și acest film poate fi urmărit pe Netflix.

Minari poate fi însă marea surpriză de la Premiile Oscar 2021, având cota 13.00, dar într-o scădere continuă. Avem deja exemplul Parasite, un alt film sud-coreean care a câștigat marele premiu. Iar Minari prezintă povestea unei familii sud-coreene care emigrează în SUA în anii '80 și încearcă să se confrunte cu problemele aferente. Minari a câștigat Globul de Aur la categoria cel mai bun film străin.

Având cota 21.00, Da 5 Bloods este al cincilea pe lista favoriților la Premiile Oscar 2021. Și acest film este despre războiul din Vietnam, dar dintr-o altă perspectivă. Patru veterani s-au întors în Vietnam cu gândul să găsească o comoară pe care au îngropat-o în timpul războiului și se lovesc de multe probleme. Filmul a apărut direct pe Netflix și a avut multe recenzii pozitive din partea criticilor. Totuși, cota sa este în creștere, astfel că specialiștii îi dau tot mai puține șanse să obțină marele premiu.

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Cookies