Povestea fabuloasă a unuia dintre cei mai aventuroşi şi inteligenţi români. A fost mutilat din cauza invidiei

,

Povestea fabuloasă a unuia dintre cei mai inteligenţi români Unul dintre cei mai erudiţi cărturari români ai tuturor timpurilor, Nicolae Milescu a popularizat cultura română în Europa, a tradus Biblia în română şi Istoriile lui Herodot.

Nicolae Milescu este unul dintre cei mai erudiţi cărturari români din toate timpurile. A fost ambasador, spion, călător şi mare dregător, relatează Adevărul. Viaţa lui Nicolae Milescu, un personaj cu totul aparte în istoria românilor, ar putea deveni oricând subiect de film sau roman. De altfel, pe nedrept, Nicolae Milescu nu este suficient popularizat în istoria şi cultura română predată elevilor.

Nicolae Milescu s-a născut în 1636 într-un sat din actualul judeţ Vaslui.

Era fiul unui mic boier, grec de origine, ridicat se pare la rang de către unul dintre voievozii moldoveni de la începutul veacului al XVII-lea. Mai renumită este mama sa, moldoveancă get-beget din neamul Milescu. Documentele vremii insistă mult asupra originii greceşti a lui Nicolae Milescu. De exemplu, un document din 1671, din Rusia Ţaristă, arată că prin vestitul oraş Smolensk a trecut ”grecul Nicolae Spătarul, boier moldovean”. Cert este că Nicolae Milescu a fost mai mult sub oblăduirea mamei şi tot ea este cea care i-ar fi lăsat moştenire numele de familie, mult mai încărcat de respect, dar şi de o vechime aparte a rangului. 

Spre deosebire de mulţi alţi fii de boier, Nicolae a îndrăgit de mic şcoala, şi nu războiul. Norocul a făcut ca Nicolae Milescu să se nască în vremea domniei lui Vasile Lupu, un mare reformator în domeniul educaţional, el fiind cel care a fondat şi Şcoala Domnească de la Mănăstirea ”Trei Ierarhi” din Iaşi. Deşi în preajma mănăstirii, Şcoala Domnească era o instituţie de învăţământ laică, unde predau profesori de prim rang din Europa.

Inclusiv doctori în filosofie de la Kiev sau Marco Bandini, un erudit italian. Erau predate ştiinţe, la fel ca în Vestul Europei. 

Citeste mai mult:  adev.ro/qd8gpj

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce condiție trebuie să îndeplinească turiștii care vor să meargă în Grecia? Doar așa le este permis accesul în țară

Eugen Tomac iese la atac în scandalul buletinelor: 'Aceste comunicate sau ieșiri post-factum nu ajută, ci din contră, sporesc neîncrederea'

Supele pot deveni toxice! Mare atenție când le preparați. Greșeala care le poate contamina

Gabriel este din nou fericit. Ce a apărut pe pagina lui de instagram?

Amendă uriașă dată de Poliția Română: 40.000 de lei! Ce au descoperit oamenii legii când au tras pe dreapta un camion

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies