Postul Sf Marii 2023: Zile cu dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 31 iul 2023, 11:21

Cât durează și care sunt zilele cu dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului

Sursa: freepik.com

Postul Sf Marii 2023 începe marți, 1 august, potrivit calendarului ortodox. Cât durează și care sunt zilele cu dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului.

Postul Sf Marii 2023 sau Postului Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători ale lunii august și anume Shimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). 

Postul Sf Marii 2023

Data când începe postul Sfintei Marii 2023, potrivit calendarului creștin-ortodox, este data de 1 august care pică anul acesta într-o zi de marți.

Postul Sf Marii sau postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători mari ale lunii august și anume Schimbarea la față( 6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Data când începe postul Sf Marii cât și durata postului Adormirii Maicii Domnului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze

14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Aceste zile de post ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului, dar şi de postul pe care însăși Născătoarea de Dumnezeu l-a ţinut înainte de mutarea ei din această viaţă. Despre acest aspect citim în sinaxarul de la slujba Utreniei din ziua praznicului, citat de doxologia.ro, unde se spune că, înainte de a trece la cele veşnice, Maica Domnului a petrecut câteva zile în rugăciune și post. 

Citește și: Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Obiceiul care aduce spor în casă

Dezlegare la pește în postul Sf Marii

Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului este un post aspru, dacă ținem seama de faptul că Biserica Ortodoxa recomandă ajunare pană la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.

Nici în celelalte zile, postul Adormirii Maicii Domnului nu este unul usor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În Postul Sfintei Marii avem o singură dezlegare la pește, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor, potrivit  creștiortodox.ro. 

Postul Sfintei Marii este un post cu dată fixa, începe în fiecare an pe 1 august și se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Citește și: Calendar Ortodox August 2023: Postul Sfintei Marii. Sărbători cu cruce roșie și zile de post în luna lui Gustar

Activități interzise pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului: 

- În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cumetrii;

- În Postul Sfintei Marii creștinii nu trebuie să cântă si să danseze;

- În Postul Sfintei Marii nu se bea alcool și nu se fumează;

- În postul Sfintei Marii relațiile intime sunt interzise

 


Episodul 53 al serialului turcesc “O dragoste” este difuzat la Kanal D luni, 20 mai 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.