Când pică postul Sf Apostoli Petru și Pavel 2022. Rugăciunea pe care e bine să o spui în postul Sâmpetrului

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 15 mar 2023, 02:15

Când pică postul Sf Petru și Pavel 2022

Sursa: creștinortodox.ro

Când pică postul Sf Apostoli Petru și Pavel 2022. Anul acesta, postul Sâmpetrului va avea o durată de 8 zile până la sărbătorirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care pică pe data de 29 iunie 2022.

Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel sau Postul Sâmpetrului, așa cum este acesta cunoscut în tradiția populară, este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel, dar și în amintirea obiceiului acestora de a posti mereu înainte de a întreprinde acte importante. Când pică postul Sf Petru și Pavel 2022.

Citeste si: Minivacanțele de care se vor bucura românii în vara anului 2022. Află care sunt zilele libere legale de care beneficiezi în perioada următoare

Când pică postul Sf Petru și Pavel 2022

Când pică postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2022 

Postul Sf Petru și Pavel 2022, sau Postul Sâmpetrului așa cum mai este cunoscut acesta în tradiția populară, pică anul acesta pe data de 8 iunie și durează până pe 29 iunie, dată la care sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel sau Sâmpetrul nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști.

Postul Sf Petru și Pavel începe de regulă în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii- Pogorârea Sfântului Duh. 

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sau Sâmpetrul, începe luni, 20 iunie, după Duminica Tuturor Sfinților.

Postul Sf. Petru și Pavel este un post ușor. În fiecare zi de sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și untdelemn. De asemenea, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei. În schimb, marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin.

Totodată, în zilele de luni, marţi şi joi este dezlegare la peşte, dacă este sărbătorit un sfânt cu cruce neagră sau roşie.

În plus, dacă sărbătoarea pică în zilele de miercuri sau vineri este dezlegare la ulei și vin.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, se dă dezlegare la peşte în trei din cele opt zile ale postului, respectiv: vineri, 24 iunie, sâmbătă, 25 iunie şi duminică, 26 iunie. 

Citeste si: Când pică Moșii de vară 2022. Rugăciunea pentru iertarea păcatelor celor adormiți care se rostește în Sâmbăta Morților

Ce poți să mănânci în timpul postului Sf Petru și Pavel 2022 

În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri consumăm hrană fără ulei, marți și joi avem dezlegare la hrana gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește.

Avem dezlegarea la pește și pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, avem dezlegarea la peşte şi luni, marţi, joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare. 

În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. 

Femeile gravide, lăuzele, copiii şi bolnavii pot fi scutiţi de la postul alimentar, însă trebuie să facă rugăciuni şi fapte bune, potrivit condoleante.ro. 

Rugăciunea pe care e bine să o spui în postul Sâmpetrului 2022 

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. 

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. 

Citeste si: Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022! Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”.  

Aceasta este rugăciunea pe care e bine să o rostești în timpul postului Sf Petru și Pavel 2022.