Postul Pastelui 2020. Cand incepe Postul Mare si cum se tine Postul Sfintelor Pasti

Postul Paștelui sau Postul Mare, la ortodocși, începe în acest an la data de 2 martie. Paștele ortodox va fi sărbătorit de credincioși pe 19 aprilie. Postul Catolic a început luni, 24 februarie, iar Paștele Catolic este sărbătorit pe 12 aprilie.


In articol:

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se retina de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Pe toată perioada Postului Paștelui, începând de luni, 2 martie și până pe 18 aprilie, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie), în Săptămâna Luminată (29 aprilie – 5 mai) În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează.

Postul Sfintelor Pasti este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare sau Paresimile si precede sarbatoarea Invierii Domnului. Avand in vedere ca data Sfintelor Pasti nu are o data fixa de praznuire, inceputul Postului Sfintelor Pasti difera de la un an la altul.

Lasata secului pentru Postul Sfintelor Pasti are doua etape: Duminica Lasatului sec de carne (23 februarie) si Duminica Lasatului sec de branza (1 martie). Anul acesta Postul Mare incepe la data de 2 martie, iar Invierea Domnului este praznuita pe 19 aprilie.

Citeste si: Calendar ortodox 2020: cand cad Pastele si Craciunul in 2020

Citeste si: Zile libere legale 2020. Câte libere de la stat au românii în acest an

Mentionam ca in primele secole atat durata cat si modul in care era tinut acest post nu erau uniforme in lumea crestina. Existau persoane care posteau o singura zi sau doua inainte de Pasti, iar unele persoane o saptamana, sase sau chiar opt. La Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325 s-a stabilit ca durata postului Sfintelor Pasti sa fie de sapte saptamani, durata pe care o intalnim si in zilele noastre.

Biserica recomanda ca Postul Sfintelor Pasti sa fie tinut astfel:

- in primele zile din prima saptamana se recomanda ajunare totala, iar pentru cei care nu pot sa tina un post complet, ajunare pana seara, iar daca se poate sa se hraneasca cu paine si apa. Aceste recomandari sunt facute si pentru primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vineri si sambata) din Saptamana Sfintelor Patimi.

- in ziua de miercuri din Saptamana Sfintelor Patimiri se ajuneaza pana seara, dupa savarsirea Liturghiei Darurilor inainte sfintite, cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn;

- in tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana se mananca uscat o singura data pe zi, seara, iar sambata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin;

Amintim ca la praznicul Bunei Vestiri si in Duminica Floriilor avem dezlegare la peste.

Biserica a stabilit prin canoanele 49 Laodiceea si 52 Trulan, ca in timpul Postului Sfintelor Pasti sa se oficieze Sfanta Liturghie doar sambata, duminica si de sarbatoarea Buneivestiri, iar in celelalte zile ale saptamanii, Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. Sunt oprite in aceasta perioada a postului pomenirea martirilor in zilele de rand (pomenirea lor se face doar in zilele de sambata si duminica) si savarsirea nuntilor.

Inaintea Postului Sfintelor Pasti au fost randuite patru duminici pregAtitoare: a vamesului si fariseului, a fiului risipitor, a Infricosatoarei Judecati ori a Lasatului sec de carne si a Izgonirii lui Adam din Rai ori a Lasatului sec de branza.

Daca in trecut Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe catehumeni sa primeasca botezul la Pasti, in zilele noastre avect post este o perioada de pregatire a credinciosilor pentru intampinarea cu vrednicie a sarbatorii Invierii Domnului, scrie crestinortodox.ro

Citeste si: Cand pica Pastele Ortodox si Pastele Catolic in 2020. Libere de Paste pentru romani

Citeste si: Postul Pastelui in 2020. Iata CAND incepe cel mai lung si cel mai aspru post din an!

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate