Considerat și privit de mulți oameni drept joc de noroc, pokerul este un joc extrem de complex, în care norocul se îmbină cu calități precum gândire analitică, răbdare, control emoțional, intuiți și, mai presus de toate, capacitatea de a „citi” adversarii fără să le oferi, la rândul tău, indicii despre puterea mâinilor tale.
În ultimul deceniu, în fascinantul univers al jocului de poker, a apărut un nou „jucător”: Inteligența artificială (AI). Astfel, într-un joc de noroc și abilități în care intuiția, citirea cât mai corectă a adversarilor și luarea celor mai bune decizii în condiții de incertitudine sunt factorii care înclină balanța pe termen lung, apariția AI-ului a schimbat complet regulile.
Așa numiți boți de poker sunt algoritmi capabili să calculeze fără probleme milioane de scenarii în câteva secunde și să ia astfel decizii aproape perfecte în orice moment al jocului. Și ghici ce! Nu se tiltează și nici nu obosesc.
AI în poker: cum a început totul
Primele încercări de utilizare a inteligenței artificiale în poker pot fi considerate mai degrabă academice. O echipă de cercetători din domeniul informaticii au văzut jocul de poker ca o posibilă provocare majoră, deoarece, spre deosebire de șah sau alte jocuri ale minții, pokerul este un joc caracterizat de informații incomplete.
Jucătorii de poker nu știu cărțile adversarilor, nu știu ce mână vor forma până pe river, iar deciziile în joc trebuie luate ținând cont de o mulțime de aspecte - echitatea potului, șansele de a prinde mâna vizată, draw-urile, stack-urile la momentul respectiv, tipul de adversar contra căruia joacă mâna respectivă, informațiile pe care unii jucători le trădează și multe alte aspecte. În cazul turneelor de poker, strategia de joc se schimbă mult în faza bubble sau la masa finală.
2017: Libratus
În anul 2017, Libratus, softul dezvoltat de Universitatea Carnegie Mellon, a învins fără mai probleme jucători profesioniști la partide de Heads-Up No Limit Texas Hold’em. Performanța impresionantă reușită de acest program creat de cercetători pe parcursul a nu mai puțin de 20 de zile a stabilit o nouă bornă în istoria jocului de poker. Libratus nu doar că s-a impus în fața unor dintre cei mai buni jucători de poker din lume, ci a făcut-o într-un mod care a uimit întreaga comunitate de poker: fără emoții, fără oboseală, fără ezitări, doar analiză complexă a datelor și strategie matematică.
Fără doar și poate, cheia succesului reușit de Libratus a fost abilitatea sa de a-și îmbunătăți stilul de joc cu fiecare mână jucată, capacitatea de a pune la punct cele mai bune strategii și de a se adapta la diverse contexte și, nu în ultimul rând, luarea celor mai bune decizii cu „sânge rece”.
2019: Pluribus
Doi ani mai târziu, se „năștea” Pluribus, un alt program de poker lansat de cercetători, care a reușit să demonstreze capabilități și mai avansate. Pluribus a învins jucători profesioniști de poker într-un turneu de Texas Hold'em No Limit cu șase jucători - iată, deci, o versiune mult mai complexă a jocului față de versiunea Heads Up în care Libratus juca contra unui singur adversar.
Pluribus a folosit o strategie unică de echilibrare a range-urilor cu care juca mâini bune și cu care blufa, la un nivel nemaivăzut anterior în rândul „jucătorilor” de poker dotați cu inteligență artificială.
Cum funcționează AI în poker
Inteligența artificială în poker se bazează pe concepte din teoria jocurilor, învățare automată (machine learning) și rețele neuronale. Programele analizează milioane de mâini de poker, învață din greșeli, identifică tipare și reușesc să-și adapteze strategia în funcție de stilul adversarului.
Apariția acestor jucători de poker virtuali era anunțată cumva de solvere de poker precum GTO Wizard, PioSolver, Simple PostFlop, Poker Snowie, Monker Solver ori alte tipuri de software folosite în special de jucătorii de poker online. Un exemplu relevant sunt softurile Multi-tabling, cele care îi ajută pe jucători să optimizeze experiența de joc atunci când vor să joace la mai multe mese simultan.
Un element-cheie în cazul softurilor de poker cu AI este algoritmul „reinforcement learning”, cu AI învățând rapid și constant din fiecare decizie, fiind recompensat pentru mutările câștigătoare și penalizat pentru deciziile care se dovedesc a fi nepotrivite. Astfel, cu cât joacă mai multe mâini de poker, cu atât un program AI devine mai performant.
Un alt aspect care trebuie menționat este acela că AI poate memora și analiza cu ușurință fiecare decizie luată la mesele de poker, ceea ce îi permite să identifice stilul de joc al adversarilor: cine blufează prea mult, ce jucător este mai tight, mai loose, mai agresiv și așa mai departe. Această capacitate extraordinară de a colecta și interpreta date în timp real este, fără doar și poate, imposibilă pentru un jucător uman.
Avantajele și limitările AI în poker
După cum aminteam mai sus, AI nu este supus presiunii psihologice, astfel că nu simte frică, nu se tiltează și nici măcar nu se entuziasmează după ce câștigă o mână importantă. Astfel, joacă fiecare mână cu aceeași disciplină rece și bazată strict pe calcule, ceea ce reprezintă cel mai mare avantaj pe care îl are în fața oamenilor.
Totuși, există și anumite limite pe care AI are. De exemplu, nu poate interpreta semnalele nonverbale (cel puțin deocamdată), ceea ce îl face vulnerabil în jocurile de poker live. De asemenea, unii algoritmi pot deveni predictibili, mai ales în formate în care nu se adaptează la schimbări rapide sau la jucători imprevizibili.
AI poate fi un partener de antrenament foarte bun pentru jucători
Sunt destui jucători de poker profesioniști care folosesc deja frecvent inteligența artificială ca mentor, ca partener de antrenament. În prezent, sunt disponibile aplicații și programe bazate pe AI care analizează stilul de joc, oferă sugestii, simulează diverse scenarii și îți arată unde ai greșit în anumite situații și care ar fi fost deciziile cele mai bune de luat.
Practic, este ca și cum ai avea un antrenor personal de poker care nu doarme niciodată și care îți oferă feedback instant cu acuratețe, de fiecare dată.
Pentru jucătorii de poker profesioniști, aceasta este o oportunitate extraordinară. Cu răbdare și perseverență, poți învăța cum gândește o mașinărie care a învins cei mai buni jucători de poker din lume și îți poți optimiza în permanență propria strategie până la perfecțiune.