Evenimentul din Păltiniș, județul Sibiu, a avut loc în cadrul unei tabere la care participau 147 de elevi, majoritatea în jurul vârstei de 14 ani, veniți din București și județul Mehedinți. Situația a degenerat rapid, întrucât 15 dintre copii au început să prezinte simptome severe, cel mai probabil de toxiinfecție alimentară, manifestate prin stări de greață și vărsături.
Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ce 15 copii prezentau simptome de toxiinfecție alimentară
Alarma a fost dată imediat de către profesorii însoțitori, care au sesizat agravarea stării de sănătate a elevilor. Din cauza numărului mare de potențiale victime, autoritățile au decis să activeze Planul Roșu de Intervenție, o procedură specială utilizată în cazurile cu multiple victime, ce implică o coordonare complexă a echipajelor de urgență.
„Din informațiile primite la acest moment, 147 de copii ar fi la cazați la unitatea turistică”, au precizat reprezentanții ISU Sibiu.
La fața locului au intervenit prompt mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, dar și ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ). Printre forțele mobilizate s-au numărat două echipaje SMURD, dintre care unul cu medic, două autospeciale pentru transportul persoanelor și victimelor multiple, două microbuze, trei ambulanțe SAJ și o autospecială de primă intervenție și comandă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Încă nu s-a aflat ce au consumat cei 15 copii care prezentau simptome de toxiinfecție alimentară
Cei 15 copii afectați au fost transportați la Spitalul de Pediatrie din municipiul Sibiu, unde au primit îngrijiri medicale.
„În urma evaluării medicale efectuate la faţa locului, 15 copii, cu vârste cuprinse între 8-14 ani, au fost transportaţi la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din municipiul Sibiu, conştienţi”, a transmis ISU Sibiu, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Cu toate că simptomele copiilor indicau o posibilă toxiinfecție alimentară sau enterocolită, cauzele exacte ale incidentului nu au fost încă stabilite.
După miezul nopții, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat, după ce toți copiii au fost evaluați și transportați în siguranță la unitatea medicală.
Deși incidentul a provocat multă îngrijorare, intervenția rapidă a autorităților a fost esențială în gestionarea situației, iar până la acest moment, nu au fost raportate complicații grave în rândul copiilor afectați.