PIB-ul României a crescut: Bucureștiul a atins 164% din media UE

Author: Cristina Mocanu

În 2021 PIB-ul României a crescut cu 74,2% în 2021, comparativ cu 1995 când era doar 30,5%.

Sursa: https://www.pexels.com/

PIB-ul României a crescut cu 74,2% în 2021, comparativ cu 1995 când era doar 30,5%.

În 2021 PIB-ul României a crescut cu 74,2% în 2021, comparativ cu 1995 când era doar 30,5%.

PIB-ul României a crescut în 2021 comparativ cu anul 1995

Comparativ cu anul 1995, România a reușit să progreseze semnificativ. Astfel că, țara noastră a reușit să recupereze decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO și cu perspectiva aderării la UE, acest indicator a urcat de la 30,5% din media UE la nivelul anului 1995, la 74,2% în 2021, potrivit datelor Eurostat.

Citește și: BNR a majorat dobânda cheie cu 7%. Cresc ratele românilor din 11 ianuarie 2023

România se clasează în prezent pe locul 22 la nivel european din punctul de vedere al PIB/capit, la distanță foarte mică de statele din regiune:

Polonia este la mai puțin de trei puncte procentuale distanță, respectiv la 77,1% din media UE, iar Ungaria la 0,8 puncte procentuale în față, respectiv la 75% din media UE.

Față de Portugalia, suntem la mai puțin de 2pp.

De asemenea, trebuie menționat faptul că datele Eurostat calculează PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare a fiecărui stat.

În ultimii zece ani, România a reușit să urce, la PIB/capita, de pe penultimul loc în UE (înaintea Bulgariei), pe locul 22, devansând Grecia, Slovacia, Croația și Letonia, ajungând la câteva puncte procentuale de Portugalia și Polonia – mai reiese din datele europene.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

România deține a treia cea mai mare viteză de creștere din UE

În ultimul deceniu, România a avut parte de a treia cea mai mare creștere a ponderii PIB per capita în media UE, după Irlanda (cu o situație mai atipică din cauza raportării de PIB umflate artificial de prezența fiscală a marilor multinaționale americane după Brexit) și Lituania.

În perioada 2011-2021, PIB/capita din România a consemnat un avans de 19,6 puncte procentuale (pp), față de 22,8 puncte procentuale în cazul Lituaniei, respectiv 87,5 pp Irlanda.

Citește și: România a înregistrat cea mai mare creștere economică, în ultimii 22 de ani, din Uniunea Europeană. Bulgaria, pe locul doi

În perioada aceiași perioadă, 13 state s-au confruntat cu o scădere a acestui indicator, la nivel european, cele mai semnificative scăderi observându-se în rândul statelor de la periferie, cele care s-au confruntat cu crize ale datoriilor suverane.

România se remarcă negativ prin prisma disparităților uriașe

Din păcate, România se remarcă negativ prin prisma disparităților uriașe dintre regiuni. Dacă Bucureștiul are un PIB/capita dublu față de media națională, cel mai sărac județ din țară, Vaslui, are un PIB/capita de 36% din media națională, reiese din datele defalcate ale biroului european de statistică, aferente anului 2019.

Salariul minim ar putea ajunge la 3000 de lei. Pensiile vor fi si ele mărite! Nicolae Ciucă a făcut anunțul momentului

Astfel că, nivelul de dezvoltare al celei mai sărace regiuni este de doar 18% din nivelul celei mai bogate, cel mai redus procent de la nivel european. Totuși, România împarte această particularitate cu state precum Germania și Franța, care ocupă locul trei, respectiv patru în clasamentul celor mai semnificative disparități regionale, cu 30%, respectiv 33%.

De asemenea, Polonia figurează sus în acest clasament, pe locul șase, cu 35%. Ungaria, pe de altă parte, stă foarte bine din acest punct de vedere. PIB per capita din cea mai săracă regiune reprezintă 75% din PIB per capita din cea mai bogată.

Sursă: avocatnet.ro

 


Cookies