Persoanele care suferă de tulburări depresive vor putea beneficia mult mai ușor de tratament medicamentos

Author: Cristina Mocanu

CNAS vrea ca accesul la medicamente, de către persoanele care suferă de tulburări depresive, să se facă mult mai ușor.

Sursa: pixabay.com

CNAS vrea ca accesul la medicamente, de către persoanele care suferă de tulburări depresive, să se facă mult mai ușor.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate vrea introducerea în lista programelor naționale de sănătate a unui subprogram nou, dedicat persoanelor cu probleme depresive.

Persoanele care suferă de depresie vor putea achiziționa mult mai ușor medicamentele

Pe lângă subprogramele existente deja în Programul naţional de sănătate mintală, unul dintre programele naționale de sănătate conținute de HG 423/2022, va fi introdus și unul dedicat tratamentului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, potrivit proiectului de HG de la CNAS.

Astfel, subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră urmează să fie adăugat celor deja existente în Programul naţional de sănătate mintală, și anume subprogramul de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor și celui de servicii

conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

Citește și: Trucul ciudat care te ajuta sa adormi in maxim 5 minute: ce este metoda 4-7-8

Potrivit notei fundamentare realizată de CNAS, acest subprogram este introdus “în scopul creșterii accesului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, precum şi pentru armonizarea cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 331/2023”.

Cu ajutorul HG 331/2023, s-a stabilit, în aprilie, extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră cu noi molecule destinate, printre altele, și persoanelor cu tulburare depresivă majoră.

Totodată, în lista programelor naționale de sănătate curative derulate de CNAS și finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate va fi introdus și Programul naţional de endometrioză.

Acest lucru înseamnă că în prezent se creează cadrul legal adecvat implementării unui program dedicat, astfel încât bolnavele cu endometrioză profundă cu afectare intestinală să poată beneficia de intervenții minim invazive, respectiv să se poată asigura materialele sanitare necesare realizării acestei intervenții chirurgicale.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”

În nota fundamentară este precizat „Crearea acestuia (programului naţional de endometrioză- n. red.) e justificată prin faptul că endometrioza este o patologie cronică frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă şi care, prin simptomatologia sa, afectează calitatea vieţii, integrarea socială şi profesională a bolnavelor”.

De asemenea, același document stabilește că, din iunie, accesul bolnavilor la tomografiile PET-CT, necesare în oncologie și nu numai, va fi mai facil și rapid, prin simplificarea procedurilor necesare efectuării investigației.

Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie adoptat de către Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite

Guvernul a aprobat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră. Asta înseamnă că, vor fi introduse opt noi medicamente, ele fiind destinate tratării unor afecțiuni oncologice, diabetului zaharat și a unor boli rare.

Greșeala făcută de Klaus Iohannis atunci când s-a adresat românilor. Ce a omis să spună?

Astfel, prin proiectul de HG adoptat de Executiv se propune, de fapt, modificarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Mai exact, această lista urmează să se extindă cu opt noi molecule, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Aceste medicamente ce vor fi incluse în listă sunt destinate persoanelor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore.

Sursă: avocatnet.ro