Pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei ar putea fi scutite de la impozitul de venit

,
pensii scutite de impozitul la venit

Plafonul de venit neimpozabil din pensii va fi majorat

[Sursa foto: PixaBay]

Plafonul de venit neimpozabil din pensii va fi majorat.


In articol:

De la suma de 2.000 de lei, plafonul de venit neimpozabil din pensii va crește la suma de 3.000 de lei potrivit unei propuneri aflate la începutul parcursului legislativ în Parlament.

Citeste si: Vestea pe care o așteptau toți pensionarii din România. La cât va ajunge pensia minimă, de la 1 ianuarie, după majorare

Plafonul de venit neimpozabil din pensii va crește la 3.000 de lei

pensii scutite de impozitul la venit

Pensiile de până la 3.000 de lei nu vor mai plăti impozitul de venit

[Sursa foto: PixaBay]

Propunerea legislativă prin care se dorește modificarea Codului fiscal pentru ca venitul impozabil lunar din pensii să fie stabilit după ce se scade suma de 3.000 de lei a fost înregistrată luni la Senat.

În momentul de față, pensiile de până la 2.000 de lei nu trebuie să plătească impozitul de venit, iar pentru pensiile ce depășesc venitul specificat se aplică impozitul de venit.

Dacă propunerea legislativă va deveni lege, pensionarii ce au pensii mai mari vor avea și ei un beneficiu deoarece deducerea din venitul din pensie, suma care se scade din pensie, va crește de la 2.000

la 3.000 lei, și, astfel, impozitul pe venit se va aplica unei sume mai mici decât în prezent.

Citeste si: Se dau 15.000 de lei de la stat pentru instalarea gardurilor electrice. Cine sunt românii care ar putea intra în posesia acestei sume de bani

Ce impozit de venit vor plăti ceilalți pensionari

pensii scutite de impozitul la venit

Cât vor plăti pensionarii cu pensia mai mare de 3.000 de lei

[Sursa foto: PixaBay]

Chiar dacă pensionarii cu pensia mai mica de 2.000 de lei nu vor mai plăti impozitul de venit, aprobarea acestei legi îi va ajuta și pe pensionarii cu un venit lunar mai mare. Impozitul de venit se va aplica unei sume mai mici decât în prezent.

În prezent, un pensionar ce primește 5.700 lei va plăti contribuția de sănătate în valoare de 170 de lei, impozitul de venit va fi de 353 de lei, iar venitul net este de 5.177 lei.

Contribuția de sănătate este calculată astfel: din pensia pe care persoana o primește se scade suma de 4.000 de lei, suma de la care se aplică de fapt cota CASS. Suma rezultată se înmulțește cu 10 ceea ce reprezintă cota CASS.

Impozitul de venit se calculează prin scăderea pensiei primate cu suma de 2.000 de lei, ceea ce reprezintă deducerea din pensie din Codul fiscal, iar suma rezultată se înmulțește cu 10, ceea ce ne dă impozitul pe care un pensionar îl plătește în prezent.

În cazul în care proiectul de lege este acceptat,  venitul net va fi de 5.277 lei dacă ne referim la exemplul de mai sus.

Citeste si: Ce taxe ar putea fi eliminate în 2023. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunare, începând cu anul viitor

Sursa: avocatnet.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Demet Ozdemir a dat cărțile pe față și a mărturisit dacă este sau nu însărcinată! Iată ce a declarat vedeta în cel mai recent interviu!

Breaking: Nicolae Ciucă anunță înființarea Băncii de Dezvoltare, cu capital de stat

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Bilanț coronavirus miercuri, 21 septembrie 2022. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății. Câte cazuri noi sunt

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies