Pensii 2021. Cine poate cumpăra vechime în muncă pentru pensie și care e procedura

,
bani
Cine poate cumpăra vechime în muncă pentru pensie?[Sursa foto: PixaBay]

Românii își pot cumpăra vechime pentru a ieși la pensie, legea care permite acest lucru a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților. Ce procedură trebuie să urmați în 2021?


In articol:

Ordonanţa de urgenţă privind cumpărarea vechimii în muncă a fost adoptată, miercuri, de Plenul Camerei Deputaţilor, cu 304 voturi ''pentru'', 2 ''împotrivă'' şi o abţinere, care stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, potrivit Agerpres.

bani
Cine are posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă pentru pensie.[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Se schimbă vârsta de pensionare! Cine poate ieși mai devreme la pensie

Cine poate cumpăra vechime în muncă

Persoanele care doresc să facă acest lucru, trebuie să aibă peste 18 ani, să aibă goluri în cartea de muncă și să facă cerere la Casele Județene de Pensii de care aparțin.

Foarte important de știut este faptul că pentru a cumpăra vechime în orice perioadă în care lipsesc ani din cartea de muncă, perioada maximă pe care o puteți cumpăra este de 6 ani.

Citeste si: Vești bune pentru copii! Se prelungește vârsta de acordare a alocației

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale

Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă", se arată în proiect.

Citeste si: Crește vârsta de pensionare în România? Raluca Turcan, anunț important pentru toți românii: „Discutăm despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă.”

Astfel, șase ani de vechime între anii 2013 și 2018 costă 23.200

lei. Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, mai spune proiectul.

Până în prezent, și-au cumpărat vechime aproximativ 6.000 de oameni, valoarea totală fiind de 50 de milioane de lei.

Pensii 2021. Care sunt condițiile pensionării?

  • nu are calitate de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

 

Citește-ne pe
Citește și:

S-a aflat! Ce pensie are Miron Cozma? Pensionarii din România nu îndrăznesc să viseze la această sumă

MASACRU 15 militari, 11 civili şi 4 auxiliari ai armatei au fost ucişi în atacuri în nordul Burkinei Faso

Supele pot deveni toxice! Mare atenție când le preparați. Greșeala care le poate contamina

Anunțul momentului pentru pensionari! Își vor primi banii înapoi

Anunțul momentului pentru părinți! Ce se va întâmpla cu alocațiile copiilor de la 1 iulie?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies