Pe 4 mai 1955 George Enescu murea în exil în Franța. De ce a părăsit marele compozitor România

,
Statuia lui George Enescu

O statuie a lui George Enescu

George Enescu a murit la 4 mai 1955 în Franța. Marele compozitor român a plecat din România după instaurarea regimului comunist.


In articol:

George Enescu este considerat cel mai mare muzician pe care l-a dat țara noastră. Compozitor, dirijor, violonist, pianist și pedagog de muzică, George Enescu a compus, printre altele, celebra "Rapsodia Română".

George Enescu a început să cânte la vioară de la vârsta de doar 4 ani. La vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella, un cunoscut dirijor, compozitor și violonist.

George Enescu s-a născut la data de 19 august 1881, în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. A fost al optulea copil al cuplului și primul care n-a murit în copilărie. Mai târziu părinții lui s-au despărțit, iar tatăl a avut o relație cu Maria Ferdinand Suschi, o tânără de origine poloneză, din care s-a născut un fiu ilegitim, pictorul Dumitru Bâșcu.

În copilărie George Enescu era alintat de părinți cu numele de „Jurjac”, pe care i-l dăduse viitorului mare compozitor guvernanta sa franceză, Lydie Cedre, care a avut o influență semnificativă în privința educației sale de la vârsta de 6 ani.

George Enescu

George Enescu

Pe 4 mai 1955 George Enescu murea în exil în Franța 

George Enescu a plecat din România după instaurarea regimului comunist și s-a stabilit în Franța, la Paris.

S-a stins la 4 mai 1955 și a fost înmormântat în celebrul cimitir Pere Lachaise, acolo unde își au locul de veci nume mari ale culturii franceze: Moliere, La Fontaine, Balzac.

Printre personalitățile române care mai sunt înmormântate în Pere Lachaise se mai numără, în afară de George Enescu, Martha Bibescu, Ana, contesa de Noailles, Elvira Popescu, Nicolae Penescu, George Apostu, Dumitru Milcoveanu, Ștefan Gane și Alexandru Vona

Cel mai vizitat loc de veci din cimitir este cel al lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors. Numeroși fani ai trupei și ai lui Morrison vin anual și transformă mormântul lui Morrison într-unul special, plin de lumânări și de alte obiecte care îl omagiază pe solistul The Doors. Morrison a fost, în afară de cântăreț de muzică rock, și poet.

De ce a plecat George Enescu din România

George Enescu a părăsit România după instaurarea dictaturii comuniste, în toamna anului 1946.

Potrivit historia.ro, George Enescu a plecat supărat că își părăsește meleagurile natale și conștient de dezastrul care avea să urmeze. Aceeași publicație notează că prieteni ai celebrului muzician român l-au avertizat pe acesta de ce ar putea urma în cazul în care alege să rămână în țară după instaurarea regimului comunist.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Aer în loc de combustibil la benzinărie: „Ia uite cum se alimentează un camion cu aer, cum se fură la pompă“ VIDEO

Mesaje Sfânta Maria 2022. Când se spune, de fapt, „La mulți ani!” românilor care își serbează onomastica de Sfânta Maria

O țară din Asia care se opune Chinei are o scădere dramatică a populației

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce lucruri nu trebuie să facă o femeie sub nicio formă pe 15 august

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies