Pe 27 ianuarie Florin Piersic împlinește 87 de ani. 5 filme în care a jucat îndrăgitul actor

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 ian 2023, 09:06

Florin Piersic

Sursa: https://www.facebook.com/eusuntflorinpiersic

Florin Piersic împlinește 87 de ani pe 27 ianuarie.

Florin Piersic, îndrăgitul actor roman, împlinește 87 de ani pe data de 27 ianuarie.

Florin Piersic împlinește 87 de ani

Cunoscutul actor roman de film și teatru, împlinește frumoasa vârstă de 87 de ani pe data de 27 ianuarie. Acesta s-a născut la Cluj pe data de 27 ianuarie, fiind un vărsător veritabil adică norocos, ingenios, idealist și foarte atrăgător. Pentru femei, așa cum a declarat, a fost "actorul care întotdeauna a reprezentat un justițiar, pistolar, macho" fiind un sex simbol bărbătesc.

Pentru regizori era "actorul care putea să joace orice".

Citește și: Ce i-a făcut Florin Piersic Senior fiului său, în fața a sute de oameni: “M-a șocat gestul lui! Numai că l-am iertat ”

La începutul carierei sale, Florin Piersic era considerat un "june prim" sau un "Făt-Frumos" al cinematografiei autohtone și a jucat în foarte multe filme românești. Vârful carierei sale este filmul "De-aș fi Harap Alb" din anul 1965, însă rolul prin care s-a evidențiat a fost Mărgelatul, acest personaj fiind poate cel mai îndrăgit personaj din cinematografia românească.

Actorul a absolvit liceul de băieți Nr. 3 din Cluj, iar apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În anii ’60 s-a căsătorit cu Tatiana Iekel, iar împreună l-au avut pe Florin Piersic Junior. După divorțul de prima soție, Piersic s-a căsătorit cu actrița Anna Szeles, născută în 1942 la Oradea, cu care l-a avut pe cel de-al doilea fiu, pe Daniel. În 1985 Anna Szeles a cerut și a obținut divorțul, apoi s-a mutat împreună cu fiul în Ungaria.

Florin Piersic a debutat în cinematografie cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, unde a jucat rolul lui Tănase. Imediat în anul următor a jucat în O Poveste ca-n basme (1959), apoi Aproape de soare (1960), S-a furat o bombă (1961), Pași spre lună (1963), și-a încercat talentul in ceea ce privește filmele istorice în Neamul Șoimărestilor din 1965 regizat de Mircea Drăgan și urmează și filmul care îl urcă printre marii actori români De-aș fi Harap Alb (1965) regizat de marele regizor Gopo.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

5 filme pe care nu trebuie să le ratezi cu Florin Piersic

1. De-aș fi…Harap-Alb

Este o comedie romantică realizată după cunoscutul basm „Harap Alb” scris de Ion Creangă, în regia lui Ion Popescu-Gopo. Din distribuție mai fac parte actori de renume precum Puiu Călinescu și Emil Botta.

2. Visul unei Nopți de iarnă

În acest film, Florin Piersic joacă rolul scriitorului Manea, un cunoscut autor. În ajunul Revelionului, cumpără un colier dintr-un magazin și cere să-i fie adus acasă. Maria, tânăra vânzătoare de la magazin, livrează ea însăși colierul. Problema este că Manea are deja o parteneră de viață, iar la masa din ultima zi din an își fac apariția și alte persoane care sunt gata să provoace un mare scandal.

Filmul este alb-negru, realizat minimalist, precum un spectacol de teatru, dar este recunoscut drept una dintre cele mai calitative filme de comedie din perioada lui Ceaușescu.

3. Seria “Haiducii”

Este o serie de filme de aventuri, pe fundal istoric, în secolul XVIII, în epoca fanariotă, inspirat după fapte reale. Florin Piersic joacă rolul lui Anghel Panait „Șaptecai”, haiducul recunoscut drept spaima boierilor și fanarioților.

Seria de 3 filme prezintă povestea Haiducului „Șaptecai”, care sare în apărarea țăranilor și se revoltă față de lăcomia conducătorilor.

Marga Barbu, Jean Constantin și Toma Caragiu sunt unii dintre actorii care joacă în celebra serie.

Citește și: ”V-ați dorit vreodată ca Florin Piersic să nu fi fost tatăl dvs.?” Cum s-a produs, de fapt, ruptura dintre Florin Piersic Jr. și tatăl său: ”Mi-am dorit de mai multe ori”

Primele două filme sunt considerate cele mai bune ale seriei.

4. Pintea

Este un film istoric cu haiduci, în care Florin Piersic joacă rolul lui Grigore Pintea. Acțiunea se petrece la începutul secolului XVIII. Se folosește de aptitudinile sale militare și-și atrage alături țărani care doreau să scape din robie și astfel, începe o puternică răscoală.

5. Seria “Mărgelatul”

Filmele din seria „Mărgelatu” sunt considerate cele mai emblematice pentru cariera lui Florin Piersic. Povestea este inspirată din istorie, secolul XIX. Primul film prezintă încercarea unor pașoptiști de a scoate din țară o comoară ascunsă de către Tudor Vladimirescu, cu scopul de a putea cumpăra arme pentru realizarea unei revoluții (cea de la 1848).

Sursă: cinemagia.ro

 

Taguri: