Ora de vară 2023: În weekend se schimbă ora! Va fi sau nu pentru ultima oară când dăm ceasurile înaine?

Author: Cristina Mocanu

Introducerea orei de vară a fost creată pentru creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui

Sursa: https://pixabay.com/

În fiecare an, în luna martie România trece la ora de vară. Ce decizie au luat parlamentarii cu privire la ora de vară?

În weekend se dă ceasul înapoi. Pe

data 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Care a fost decizia finală în ceea ce privește datul orei în țara noastră?

În acest weekend se dă ceasul înapoi

Schimbarea orei în România, pentru a putea trece la ora de vară, se va face pe data de 26 martie, mai exact în ultimul weekend din lună.

Astfel, această zi devine cea mai scurtă zi din an, având teoretic doar 23 de ore. În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Atunci ora 4:00 devine ora 3:00, iar ziua va fi mai scurtă, cum este și acum. Cum se dă ceasul pe data 26 martie?

Citește și: Ora de vară 2023: Când se schimbă ora în România? Află cum trebuie să fixăm ceasurile pe 26 martie

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Acest

lucru înseamnă că românii vor dormi mai puțin decât o făceau pe timpul iernii.

Introducerea orei de vară a fost creată pentru creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă mai ales pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Care sunt beneficiile trecerii la ora de vară?

Odată cu trecerea la ora de vară, se înregistrează și efecte pozitive, dar și negative. Mai exact, specialiștii sunt de părere că beneficiile cantității mai mari de lumină solară contribuie la bunăstarea generală, dar și la menținerea sănătății. De asemenea, dispunem și de vitamina D de la soare.

Conform unor studii, se arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulți bani pe diverse activități.

Citește și: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”

Care sunt efectele negative ale trecerii la ora de vară?

Fără să ne dăm seama efectele negative, atunci când se face trecerea la ora de vară, sunt prezente și ne afectează destul de mult. Cei mai afectați sunt cei care sunt anxioși, depresivii, precum şi vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

Astfel că, în primele zile după ce ceasul se dă înainte, majoritatea oamenilor vor avea stări de irascibilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei, iar imunitatea va scădea și ea.

Citește și: Când se schimbă ora în 2023? Vom dormi mai puțin începând cu această dată

Potrivit studiilor, persoanele pierd până la 50 de minute de somn în primele zile de la schimbarea orei de toamnă, din cauza adaptării mai grele la noul program.

Mai îngrijorător, este faptul că în primele zile după trecerea la ora de vară, foarte mulți suferă de atac de cord, accidente vasculare. În același timp, s-a mai constat că și accidentele rutiere cresc în această perioadă.

 Eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an

Pe data 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spațiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Adică fiecare stat trebuia să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă.

Pe cât de cunoscută, pe atât de scumpă. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare în Vama Veche

România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare.

În țara noastră, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziția de a nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Sursă: hotnews.ro 

 


Radu, foc și pară după întâlnirea cu Cristina, în camera roșie! „Niciodată nu lasă nimic de la ea!” Iată ce replici acide și-au spus cei doi foști iubiți și cum s-a încheiat dialogul lor!