OMUL SFINTESTE TARA: Povestea lui Emilian Achim si a tezaurului care tine vie imaginea satului romanesc!

OMUL SFINTESTE TARA: Povestea lui Emilian Achim si a tezaurului care tine vie imaginea satului romanesc

Asa incepe povestea ultimilor 35 de ani din viata lui Emilian Achim.

 Nu era nimic pe locul pe care se ridica acum muzeul. A crezut insa ca-l poate injgheba cu forte proprii. Si a reusit!

In 1993, Muzeul "Emilian Achim" a fost recunoscut de autoritati si a primit, oficial, statutul de PRIMUL MUZEU PRIVAT din Romania.

Peste o mie de obiecte le avea déja la Revolutie. De la mestesuguri - agricultura, minerit si prelucrarea lemnului - pana la istorie, iconografie si arheologie, dar si traditii... Tot ce tine de viata satelor se regaseasca aici.

Culmea, cand multi bunici se ingrijesc linistiti sa-si dramuiasca pensia, Emilian Acum, la 73 de ani, inca se gandeste la extinderea muzeului.

De fapt, toata viata si-a pus-o in slujba a ceea ce cu dragoste face. Tezaurul ce ti se dezvaluie in casa lui Emilian Achim rivalizeaza cu orice colectie muzeala din tara! Toate... te-ntorc in anii de demult. Calatoresti in timp... De asta ai parte indata ce treci pragul casei-muzeu.

Dupa icoane, langa uneltele rudimentare… stau adevarate masinarii, vechi de sute de ani si inca functionale. Langa biblioteca cu trei mii de carti e mini-expozitia din "Epoca de aur"... Langa orologii si bijuterii din vechime stau instrumente muzicale, la fel de impovarate de vreme...

Toate tin vie memoria satului romanesc. Sat care acum numara de trei ori mai putine suflete. Cu ochii in lacrimi iti spune asta Achim, de te cutremuri, nu alta! Vibrezi cu totul, pe loc simti romaneste si ti-e dor... si de ce n-ai apucat sa traiesti, dar ai aflat din povestile altora, la fel de romani ca el.

Pe toti cei cu care sta de vorba ii indeamna sa pastreze romanismul, sa pretuiasca traditia.

Spiritual, omul transforma ora de plimbare prin muzeu intr-un adevarat spectacol. Si-a pus intreaga energie in slujba pasiunii sale. Si, pentru ca nu s-a multumit cu atat, a scris si cinci culegeri de etnografie si folclor, coperti si povestea monografica a comunei din Apuseni. Istorie scrisa sub semnul tricolorului. 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate